0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kawa nie tylko do picia – warsztaty z Kawą Inką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kawa nie tylko do picia – warsztaty z Kawą Inką

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W pięknym klimatycznym wnętrzu starego warszawskiego wieżowca na ulicy Smolnej, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z Kawą Inką.
Kawę, którą znam od dziecka a przepisy z jej użyciem znajdziecie na blogu, teraz dowiedziałam się o kilku nowych i na pewno podzielę się tą wiedzą z Wami.

Już niedługo ugotujemy dania z dodatkiem kawy, będziecie zaskoczeni jak doskonałym dodatkiem do dań jest Inka.

 

Kawa Inka
Każdy z nas kocha kawę, wiadomo bez kawy nie ma życia, pracy, energii i przyjemności.
Kawa Inka, dobra o każdej porze dnia, dla każdego, dzieci, dorosłych, matek karmiących i dla osób starszych, wiadomo. Kawa czyli napój.

A co jeśli kawy chcemy użyć do gotowania i zrobić z niej coś więcej niż pyszną latte czy poranną kawę dla malucha.

Na warsztatach z Kawą Inką dowiedziałyśmy się, my czyli blogerki i dziennikarki kulinarne, co po za napojem z Inki zrobi można.

Dania okazały się pyszne i ciekawe. Z dodatkiem kawy Inki przygotowaliśmy cały, 5-daniowy obiad.

Oto nasze kawowe menu.

 

przystawka

Na przystawkę: Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
3
Zupa: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
(przepis znajdziecie na dole)
Kawa Inka
Danie główne: Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym
Kawa Inka
A na deser: Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką

 

 

Kawa Inka

Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym

 

 

Kawa Inka
kawa Inka
Warsztaty to wyjątkowa okazja do spotkań i wspólnego gotowania.
Kawa Inka

W klimatycznym i pięknym otoczeniu spędziłam doskonały dzień.

Dziękuję Kawa Inka 🙂

 Inka (77)
I specjalnie dla Was przepis na pyszną zupę krem z dyni, autorstwa szefa Sebastiana Olmy

Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami

Składniki na 5 porcji:

  • dynia, 2 kg
  • sól, pieprz, cukier
  • tymianek
  • włoszczyzna, 1 pęczek
  • imbir, 100 g
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
  • chilli, 20 g
  • chleb tostowy
  • masło, 100 g
  • kolendra, 50 g

Sposób wykonania:

Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.

Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do temp. 170 st. C.

Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.

Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.

Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.

Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik.

Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry.

GOTOWE!

 

Smacznego 🙂

(Visited 1 074 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sałatka Śledziowa
Pyszna Surówka z Kapusty Pekińskiej
next
Surówka z kapusty pekińskiej
previous
Sałatka Śledziowa
Pyszna Surówka z Kapusty Pekińskiej
next
Surówka z kapusty pekińskiej

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię