Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna Karpatka, jedno z najsmaczniejszych ciast 🙂 Moja jest delikatnie zmodyfikowana bo do kremu dodaję serek mascarpone, który powoduje, że krem jest delikatniejszy i miększy niż ten z samego budyniu. Oczywiście można zrezygnować z mascarpone i przygotować krem z samego budyniu, wystarczy pominąć go przy robieniu masy.
Karpatkę należy przechowywać w chłodnym miejscu, aby ciasto nie rozmiękło zbyt szybko. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem.
Polecam to naprawdę pyszny deser 🙂
Karpatka
Składniki:
Na ciasto parzone:
- 130 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 5 jajek
Na krem:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 szklanki mleka (2% lub 3,2%)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 200 gr miękkiego masła
Ponadto:
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania karpatki:
Ciasto parzone:
Masło i wodę zagotować w średnim garnku. Kiedy woda się zagotuje zdjąć ją z ognia i od razu wsypać całą mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, do chwili kiedy powstanie jednolite, lśniące ciasto. Ciasto odstawić do wystygnięcia.
Rozgrzać piekarnik 200 st.C. grzałka góra/dół.
Zimne ciasto włożyć do misy miksera i miksując dodawać po jednym jajku. Po zmiksowaniu pierwszego jajka wsypać proszek do pieczenia, następnie dodawać kolejno pozostałe jajka. Powstanie gęste, ale wolno lejące, lśniące ciasto.
Przygotować dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia, narysować na papierze kwadraty
o wielkości ok. 30×30 cm, chyba że mamy podobnej wielkości formy, wtedy nie musimy pomagać sobie rysując kształt. Ciasto dzielimy między dwie blachy i rozsmarowujemy je łyżką lub nożem. Ciasto będzie cienkie, ale w czasie pieczenia pięknie wyrośnie.
Wstawiamy pierwszą blachę z ciastem do gorącego piekarnika i pieczemy 20 min, nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie. Po upieczeniu pierwszego ciasta, wyjmujemy je z piekarnika
i studzimy na kuchennej kratce, a do pieca wstawiamy drugą blaszkę.
Upieczone ciasto studzimy na kratce, delikatnie oddzielamy od papieru. Odstawiamy.
Przygotowanie kremu:
W średnim garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, budyń rozpuścić w 3-ej szklance.
Kiedy mleko się zagotuje wlać od razu cały rozpuszczony budyń, zmniejszyć płomień pod garnkiem
i gotować budyń przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia, przykryć kawałkiem foli spożywczej, żeby nie powstał kożuch.
W misie miksera zmiksować na wysokich obrotach masło, żeby dobrze je rozpulchnić. Następnie dodać mascarpone i ponownie zmiksować do połączenia składników, powinna powstać jednolita masa. Do maślanej masy dodać część budyniu, zmiksować na wolnych obrotach, kiedy składniki się połączą dodać pozostały budyń i ponownie wolno zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia,
ja zostawiam na ok. 30 min.
Przygotowanie ciasta:
Jeden kawałek ciasta (bąblami do góry) położyć na desce lub płaskim talerzu, wyłożyć masę budyniową, rozsmarować. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, odstawić na ok. 1 h w chłodne miejsce
Oprószyć cukrem pudrem. Kroić bardzo ostrym nożem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy Ukryj
Doroto,
karpatka – miód malina:)
Dziękuję 🙂
Wieki nie piekłam. Pysznie wygląda)
Mega fajny przepis, robiłam na nim wczoraj i wszystko wyszło pysznie. Jeszcze poprószyłam ją kako na górze.
” Opakowanie mascarpone ” 250 g czy 500 ?
Opakowanie 250 g
Hej. Szklanka o pojemności 250ml?
Moja ma 220 ml.