0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty

Kapuśniak to zupa dla amatorów kwaśnych smaków, sycąca i rozgrzewająca.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kapuśniak często podawany jest z chlebem i wtedy, można chyba, uznać ją za cały obiad.

Kapuśniak bardzo przypomina mi moją Babcię, która kapuśniak uwielbiała i bardzo często go gotowała. Taki kulinarny powrót do przeszłości specjalnie na życzenie
mojego męża, który za kapuśniakiem wprost przepada 🙂

Polecam.

Kapuśniak 

Składniki na kapuśniak:

  • 500 gr żeberek wieprzowych
  • 1 duża włoszczyzna
  • 500 gr kapusty kiszonej
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 6-7 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
(Visited 2 137 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, pokroić na kawałki.
Włożyć do garnka, zalać 2 l. wody (może być wrzątek), posolić, dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień gotować ok. 30 min.

2
Done

Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę, pora pozostawić całego. Wrzucić do gotującego się mięsa, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 min.

3
Done

Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości ok. 10-15 min.

4
Done

Kapustę kiszoną pokroić niezbyt drobno, wrzucić do zupy (jako ostatnią), gotować kolejne ok. 15-20 min na małym ogniu.
Kapuśniak podawać posypany posiekaną natką pietruszki.

5
Done

Ważne: Kapustę dodajemy do zupy na końcu, po wszystkich innych warzywach. Ziemniakami i warzywa nie ugotują się do miękkości w kwaśnej wodzie.
Ta sama zasada o obowiązuje przy zupie ogórkowej.

Dorota

previous
Krucha tarta z brzoskwiniami
Krucha Tarta z Łososiem
next
Tarta z Łososiem i Porami – Pyszna
previous
Krucha tarta z brzoskwiniami
Krucha Tarta z Łososiem
next
Tarta z Łososiem i Porami – Pyszna

8 komentarzy Ukryj

Musze przyznac, ze kapusniaku nie jadlam wieki cale. Nigdy tez sama nie robilam;( Chyba czas to zmienic! 🙂 Ale pamietam domowy kapusniaczek z prazoszkami i skwareczkami…mmm pychotka 😉

Pozostaw odpowiedź Martynosia Anuluj pisanie odpowiedzi