0 0
Kaczka Pieczona z Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kaczka Pieczona z Jabłkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejszy przepis na pieczoną kaczkę jaki mam. Od lat robimy ją w ten właśnie sposób. W przepisie jest spora ilość czosnku, ale ponieważ wkładamy go do środka kaczki, nie będzie dominował w smaku po upieczeniu. Drób lubi odgrzewanie, więc jeśli po kolacji zostanie kawałek mięsa, następnego dnia po odgrzaniu, będzie nawet smaczniejszy niż w chwilę po upieczeniu.

Kaczkę można podawać do sałatą i sosem winegret na lunch.

kaczka-pieczona-zjablkami

Kaczka Pieczona z Jabłkami

Składniki:
  • Kaczka ok. 2 kg.
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 łyżki majeranku otartego 
  • 4-5 jabłek 
  • 4-5 łyżek dżemu żurawinowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, usunąć wszystkie wnętrzności. Umyć, osuszyć.

Czosnek obrać z łupin, rozgnieść nożem, włożyć do środka kaczki, dodać 1 łyżeczkę soli.  Z wierzchu kaczkę posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem. Włożyć do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc.

Jabłka umyć, wyciąć środek nie krojąc jabłek na pół.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Kaczkę ułożyć kratce w formie do pieczenia (forma może być szklana lub metalowa, ale powinna mieć kratkę, żeby kaczka nie leżała bezpośrednio w naczyniu). Na dno wlać trochę wody, lepiej żeby nie dotykała do mięsa.

Wstawić formę do piekarnika i piec przez 40 min w 180 st.C., następnie zmniejszyć grzanie do 150 st.C i piec prze ok. 2,5 h. Raz na ok. 30 min otwierać piekarnik i obficie polewać kaczkę powstałym na dnie sosem.

Upieczoną kaczkę wyjąć, wyluzować. Ponownie ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na kol. 30 min. Obok kaczki położyć jabłka, do środka włożyć małą łyżeczkę dżemu żurawinowego.

Podawać gorącą z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Smacznego.
  • Kaczka Pieczona z Jabłkami
  • pieczona-kaczka
(Visited 5 008 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wielkanoc Rzecz Święta cz. 3 Tradycja Smaków
Tradycyjna Babka Drożdżowa
next
Babka Drożdżowa Bardzo Pomarańczowa
previous
Wielkanoc Rzecz Święta cz. 3 Tradycja Smaków
Tradycyjna Babka Drożdżowa
next
Babka Drożdżowa Bardzo Pomarańczowa

8 komentarzy Ukryj

Przy udkach postępujemy podobnie jak przy całej kaczce, jednak przyprawami i czosnkiem nacieramy mięso z wierzchu. Czosnku powinno być mniej, zależy ile będzie udek, ale przy 4-5 udkach wystarczy 1 duży ząbek czosnku. Pomijamy również etap luzowania, ale to oczywiste. Polewamy mięso w czasie pieczenia, żeby nie zrobiło się suche, ew. na ostanie 30 min możemy przykryć folią.

Njalepiej przykryć ja folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.c. na ok 10 min, ale trzeba sprawdzać czy jest ciepła.

Prosty a zarazem doskonały przepis. Zastanawia jedynie czas pieczenia, czy nie za długo, czy mięso nie będzie zbyt suche?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »