0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto bananowe z rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z rodzynkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo proste i smaczne ciasto bananowe.

Chlebek bananowy z mąki żytniej razowej

Składniki:
  • 170 g mąki żytniej razowej 
  • 160 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany rozgnieciono widelcem
  • 1 cukier waniliowy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek 
Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  2. Banany wkładamy do miski i widelcem rozgniatamy je na ,,papkę”.. 
  3. W dużej misce łączymy, rozgnieciono banany, cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i rodzynki.
  4. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, najlepiej zrobić to widelcem lub na najwolniejszych obrotach miksera. 
  5. Ciasto wlać do średniej formy keksowej, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, wstawić do gorącego i piec ok. 50 min do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu studzić w formie na kratce.

(Visited 567 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Czas na ciasto drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
next
Babka Drożdżowa z Rodzynkami
previous
Czas na ciasto drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
next
Babka Drożdżowa z Rodzynkami

6 komentarzy Ukryj

Doroto! jeszcze jedno pytanie, przepraszam, jak nalezy przygotowac sama foremka, nigdy nie wiem, kiedy maslo z bulka tarta, a kiedy papier do pieczenia, a kiedy jeszcze inne warianty?

Pozostaw odpowiedź Grasinski Anuluj pisanie odpowiedzi