Profesor lubi ,,Jeść”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Profesor lubi ,,Jeść”

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    ,,O jedzeniu na ogół lubimy mówić. I wtedy, gdy jedzenia pod dostatkiem – wtedy to mówienie smaku mu dodaje.” Tak pisze w swojej książce o jedzeniu Jerzy Bralczyk, profesor Bralczyk.

     

     

    Okladka-1

    Jerzy Bralczyk

    ,,Jeść!!!”

     

    Wydawnictwo: BOSZ

    Liczba stron: 200

    Okładka: Twarda

    Cena okładkowa: –

    Na sam dźwięk nazwiska profesora  Bralczyka uśmiecham się szeroko. Dla mnie, to jedna z niewielu osób życia publicznego, które lubię tak bardzo. Nawet reklama z profesorem sprawia, że zatrzymuję się na chwilę i słucham ,,wyłączamy światło, włączamy oszczędzanie”, nawet to mnie nie drażni.

    🙂

    Ale Jerzy Bralczyk piszący o jedzeniu, to nowość. Nie jest to opowieść o gotowaniu, bardziej alfabet jedzenia.  Jest więc krótka historia  ananasa i baleronu, a także kiszki, ryb i słoniny, są grzyby i widelec. Historia powstania słowa ,,kiełbasa” i ,,rodzynka”.

    Wkładając do ust pieczarkę nie myślimy skąd wzięła się jej nazwa, borowik, to grzyb szlachetny, ale i pracownik Biura Ochrony Rządu. Nazwy mają swoje pochodzenie, o którym najczęściej zapominamy, albo w ogóle się nad nimi nie zastanawiamy. Figa, czy figa, owoc, czy znak, który robiliśmy na palcach w dzieciństwie. ,,Figa z makiem, z pasternakiem” wołaliśmy do siebie.

    Warto poczytać i przypomnieć sobie jak wiele znaczeń mają nazwy jedzenia  .

    To książka  o jednej z najbardziej kochanych czynności naszego życia, o jedzeniu i tym jak przenika ono każdą dziedziną naszego życia.

    Polecam na prezent lub dla siebie samego, trzeba mieć takie książki. Poprawią humor w najbardziej pochmurny dzień.

    Rezerwuję na gwiazdkowy prezent

     

    Świat ma dla nas obrazy, dźwięki, zapachy i kształty - ale najważniejsze, żeby miał dla nas smak. Żeby nam smakował

    Jerzy Bralczyk
    +
    • Napisana lekko i z humorem.
    • Wiedza, które może przydać się w każdej sytuacji i pozwolić nam błysnąć w towarzystwie 🙂
    • Znakomita na prezent.
    _
    Nie odważyłabym się ich szukać 🙂
    • botwinka
    • smalec copy
    • pieprz
    (Visited 190 times, 1 visits today)

    Dorota

    Frytki Domowe
    previous
    Frytki z pieca z przyprawami
    Makaroniki
    next
    Makaroniki Różane
    Frytki Domowe
    previous
    Frytki z pieca z przyprawami
    Makaroniki
    next
    Makaroniki Różane

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię