Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy sposób na jajka sadzone, nie ma mowy żeby rozlały się po patelni. Szybko, niezawodnie i trochę inaczej niż zwykle.
Polecam.
Jajka Sadzone w Grzance
Składniki dla 1 osoby:
- 2 kromki chleba tostowego (pszennego lub pełnoziarnistego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania grzanek:
W kromkach wycinamy kwadraty, tak żeby powstało ,,okienko”.
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy chleb (kromki z dziurą) podsmażamy do zrumienienia, przekładamy na drugą stronę i w miejsce dziury wbijamy po jednym jajku. Lekko solimy.
Smażymy w zależności od upodobań, 2-3 min pod przykryciem powinny wystarczyć, aby białko się ścięło a żółtko było lekko płynne.
Jeśli lubimy dobrze ścięte jajka, po 2 min przewracamy kromki na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
Przekładamy na talerz. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ciepłe z grzankami przygotowanymi z środka kromek.
Smacznego.
W jajkach smażonych z jednej strony, żółtko jest gęste, ale płynne. Zamoczona w nim grzanka jest pyszna 🙂 |
Ja lubię całkowicie ścięte jajka, więc smażę je z dwóch stron. |
Kromki gotowe do smażenia |
3 komentarze Ukryj
fajny pomysł:) wykorzystam:D
Dziękuję Justyna, bardzo lubię te grzanki 🙂
Super pomysl na sycace i pyszne sniadanko. Moi domownicy byli mile zaskoczeni. Dziekujemy ☺