https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home

Posted on Mar 14th, 2018
by Dorota
Categories:

Pierś Faszerowana

indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, mięso, mięso przepisy, mięsa na święta, mięsa na święta przepisy, wielkanoc, wielkanoc przepisy, wielkanoc przepis na mięso, mięso przepis na wielkanoc,

(Visited 8 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Śliwki w boczku pieczone - koreczkiŚliwki w boczku pieczone – koreczki
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka
  • Oponki Serowe - Pączki z Dziurką - krok po krokuOponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Zupa Fasolowa - FasolówkaZupa Fasolowa – Fasolówka

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Pyszne ciasto drożdżowe. Doskonałe na śniadani Pyszne ciasto drożdżowe. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo klasyczne z dodatkiem rodzynek, które jednak można pominąć, lub zamienić na suszoną żurawinę 🥮🥮🥮Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej tortowej
½ szklanki ciepłego mleka
5 żółtek
1 szklanka cukru
100 g bardzo miękkiego masła
1 cukier waniliowy
100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
Skórka otarta z 1 cytrynyForemka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min.  Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrowa, posypać cukrem pudrem.#ciasto #ciastodrożdżowe #ciastodomowe  #wypiekidomowe #domowapiekarnia #pieczenie #ciastodomowe #dokawy #pysznejedzenie #słodycze #słodkości #slodkosci #drugiesniadanie #śniadanie #podwieczorek #nasłodko #cake #baking #homebaking #smakołyki #przepisy #przepis #kuchniapolska #kuchenneinspiracje #rodzynki #bakalie
Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurko Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową 🍋🍊🍋🍊Składniki:
3 jajka (L)
1 szklanka cukru (120 g)
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka (3,2 , 2%, lub 1,5%)
100 ml. oleju rzepakowego
350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
2 łyżki kakao naturalnego
skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytrynyJajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę.
Dodajemy olej, mleko *(zostawiamy 2-3 łyżki) i mieszamy krótko tylko do połączenia składników.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można łyżką, można mikserem). Nie mieszamy zbyt długo, tylko do chwili kiedy masa stanie się gałdka.Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko.
Do jednej części ciasta ścieramy skórkę z cytryny, do tej części która pozostanie waniliowa, jasna.Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy.
Kakao wkładamy do miseczki i dodajemy do niego pozostałe 2-3 łyżki mleka, mieszamy (jeśli mleka jest za mało dodajemy jeszcze łyżkę ekstra). Mieszamy, aż powstanie gęsta masa kakaowa.Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Jeśli mikserem to najpierw miksujemy masę jasną, a dopiero potem tę kakaową.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 185 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ, LUB 175 Z TERMOOBIEGIEM
Foremkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką.Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór.Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.__________________#ciasto #babka #babkamarmurkowa #desert #kakao #ciastoczekoladowe #codokawy #kawaczyherbata #ciacho #przepisy #przepisnaciasto #ciastonanniedziele #desernaweekend #pyszne #pyszneciasto #łatweciasto #przepisnadeser #jedzenie #słodkości #słodycze
Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂 Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂Propozycje są klasyczne, łatwe i szybkie, ale nie zapominamy o karnawale, więc na deser polecam #pączki, a na wieczorne mrozy #grzanewino, dla tych którzy lubią ten rodzaj ,,napitku"Na śniadanie polecam jajecznicę na boczku, boczek oczywiście można zamienić na szynkę:
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/jajecznica-na-boczkuObiad:
Klasyczna Fasolowa
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/zupa-fasolowa-fasolowkaNa drugie danie:
👉 Kotlet panierowany z polędwiczek kurczaka
https://www.kuchniadoroty.pl/.../kotlety-z-kurczaka...
👉Domowe Frytki pieczone z ziołami
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/frytki-pieczone-domowe
👉 Surówka z Kapusty Kiszonej, czyli wielka dawka zdrowia
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty-kiszonejDeser w karnawałowym stylu
👉 Pączki Afrykańskie
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-afrykanskie...
👉 Wino grzane
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/grzane-winoMiłego, mroźnego wypoczynku Wam życzę 🥰❄️❄️❄️________________#menu #nenunaweekend
#weekend #posiłki #przepisy #jajecznica #kotlety #kotletypanierowane #kotletschabowy #winogrzane #pączki #pączkiafrykańskie #kapustakiszona #zupafasolowa #fasolówka #obiad #obiadydomowe #dinner #jedzenie #domowakuchnia #domowegotowanie #pyszne #jedzenie #kuchniapolska #zdjęciajedzenia #food #foodphotography #delicious
Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZ Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZKA Z SEREM I JABŁKAMI 🍎🍏Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
cukier puder do posypania ciastekMasa Serowa:
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
30 g cukru
20 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany (18%)
skórka otarta z połowy cytrynyJabłka Prażone:
ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
2-4 łyżki wody
2 łyżki cukru (opcjonalnie)W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiemCiastka pieczemy 18-20 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
______#ciastka #ciastofrancuskie #przepisy #przepisykulinarne #ciastkazserem #ciasteczka #podwieczorek #desert #cukierpuder #jedzenie #pyszne #codokawy #cake #ciasto #nasłodko #słodkości
Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬 Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬
Czy narzekam, że obietnice jak na razie się nie spełniły? Bynajmniej 😉Ja za zimą nie przepadam, lubię wiosnę, lato i ewentualnie złotą polską jesień, a za prawdziwą zimą wcale, ale to wcale nie tęsknię 🧤🧤🧤Jedak mroźne wieczory mają swój urok i prawa, przygotowanie Grzanego Wina wydaje się całkowicie usprawiedliwione, nawet jeśli zimno nie jest, a tylko miało być :)Składniki na grzane wino:1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml.)
1 duża pomarańcza
1 mandarynka
4 laski cynamonu
8-10 goździków
3 gwiazdki anyżu
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
1/4 szklanka brandy lub koniakuSposób przygotowania:
Pomarańczę i mandarynkę dokładnie umyć, pokroić w średniej grubości plastry.Do garnka na tyle dużego, żeby zmieścił całe wino wkładamy wszystkie przyprawy, plastry owoców i cukier, zalewamy winem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wino powinno być bardzo gorące, ale nie gotować się. Garnek przykrywamy i gotujemy prze ok. 10 min. Następnie odkrywamy, wlewamy brandy, mieszamy i pod przykryciem podgrzewamy jeszcze 5-6 min.
Wciąż nie doprowadzamy do zagotowania.Zdejmujemy garnek z winem z ognia i po 5 min, nalewamy grzańca do szklanek lub kieliszków. Przybieramy  plasterkiem pomarańczy. Gotowe 🍷🍷🍷Pijemy - na zdrowie!!!! 🥰#grzaniec #grzanewino #wino #winoczerwone #drink #wieczór #nazdrowie #domowealkohole #drink #pomarańcza #owoce #grzaniecgalicyjski #wine #winter #zimowywieczór #napoje #mood #wieczór  #karnawał #przepisy #przepisynakoktajle #pyszne #alkohol
Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc p Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc propozycję weekendowego menu 🙂
Jeśli zastanawiacie się co ugotować, chętnie podpowiem kilka pomysłów 😊Na #śnadanie chyba wszyscy lubimy placki, te są puszyste i pyszne, Puszyste Placki-Pancaks
https://www.kuchniadoroty.pl/prz.../pancakes-puszyste-placki#Obiad:
Zupa Krupnik z kaszą wiejską
https://www.kuchniadoroty.pl/.../krupnik-zupa-z-kasza...#Kurczak z Warzywami - Domowa Fajita
https://www.kuchniadoroty.pl/.../fajita-z-kurczakiem-i...#Surówka z Kapusty Pekiskiej
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty...Na #deser łatwe #Ciasto Marmurkowe
https://www.kuchniadoroty.pl/.../ciasto-czekoladowo...Życzę Wam #smacznego 🥰Więcej przepisów znajdziecie na blogu #kuchniadorotypl_______________________#menu #weekendowemenu #przepisy #przepis #conaobiad #pysznejedzenie #pysznie #pomyslynaobiad ##gotowanie #czaszrodziną #famylitime #foodphotography #foodlover #deliciousfood #weekendtime #weekendfood #śniadania #breakfast #ciasto #babkamarmurkowa #fajitas #kurczakwsosie

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs