0 0
Grzane Wino

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Grzane Wino

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonałe, pyszne, rozgrzewające domowe, grzane wino z owocami i przyprawami. Do przygotowania grzanego wina używamy czerwonego, wytrawnego wina, ale jeśli wolicie można wykorzystać również wino półwytrawne, a grzaniec będzie nieco delikatniejszy.

Grzane wino można zrobić na kilka sposobów, ale ten który znajdziecie niżej jest naprawdę doskonały. Wino jest delikatnie doprawione, pięknie pachnie i smakuje.

Nigdy nie używam do wina grzanego kupnych przypraw, dla mnie zbyt mocny zapach sztucznych dodatków jest drażniący.

Gotując wino z przyprawami i owocami, nie można go zagotować, należy podgrzewać je łagodnie i pod przykryciem. Ja do grzańca dodaję odrobinę koniaku lub brandy, ale jeśli wolicie można z tego dodatku zrezygnować.

Wino grzane podajemy w niewielkich szklaneczkach z dodatkiem świeżych cytrusów pokrojonych w cienkie plasterki.
Laski cynamonu można wykorzystać do grzańca kilka razy, nie wyrzucajcie ich po pierwszym użyciu, wysuszcie, a posłużą do przygotowania kolejnego napoju.

Pamiętajcie wino grzane to doskonały napój na mroźny wieczór, nigdy nie pijemy go jednak jeśli mamy prowadzić samochód, w trakcie gotowania wino nie traci procentów, chociaż zyskuje wyjątkowy, cudowny smak.

Smacznego 🙂

Grzane Wino

Grzane Wino

Składniki na grzane wino:

  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml.)
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 mandarynka
  • 4 laski cynamonu
  • 8-10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 1/4 szklanka brandy lub koniaku

Sposób przygotowania grzanego wina:

Pomarańczę i mandarynkę dokładnie umyć, pokroić w średniej grubości plastry.

Do garnka na tyle dużego, żeby zmieścił całe wino wkładamy wszystkie przyprawy, plastry owoców i cukier, zalewamy winem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wino powinno być bardzo gorące, ale nie gotować się. Garnek przykrywamy i gotujemy prze ok. 10 min. Następnie odkrywamy, wlewamy brandy, mieszamy i pod przykryciem podgrzewamy jeszcze 5-6 min.
Wciąż nie doprowadzamy do zagotowania.

Zdejmujemy garnek z winem z ognia i po 5 min, nalewamy grzańca do szklanek lub kieliszków. Przybieramy  plasterkiem pomarańczy. Gotowe.

Smacznego 🙂

Grzane Wino
Krok po kroku przygotowanie Grzanego Wina.
  • Grzaniec
  • Grzaniec z Wina
(Visited 2 019 times, 1 visits today)

Dorota

Lekki Omlet na Maśle
previous
Omlet z Oscypkiem i Pomidorami
next
Jajka Sadzone w Grzance Najłatwiejsze – przepis z filmem
Lekki Omlet na Maśle
previous
Omlet z Oscypkiem i Pomidorami
next
Jajka Sadzone w Grzance Najłatwiejsze – przepis z filmem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »