0 0
Zupa Grochowa – Grochówka Domowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Grochowa – Grochówka Domowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjna polska zupa, jedna z najpopularniejszych.

Grochówka to właściwie danie jednogarnkowe, jest gęsta i bardzo pożywna.

Przed gotowaniem zupy nie moczymy grochu jeśli jest łuskany, a taki najczęściej znajdziemy w sklepach. W trakcie gotowania groch całkowicie się rozgotuje i zagęści zupę.
Wszyscy, którzy lubią zupy rzadsze, mogą dolać nieco wody i tym samym zupę rozrzedzić.

Grochówkę można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 dni, doskonale się odgrzewa i za każdym razem jest coraz smaczniejsza.

Zupę grochową doprawiamy po za ziarnistym czarnym pieprzem i solą, również majerankiem i czosnkiem. Tak jest najsmaczniejsza.

Bardzo polecam 🙂

 

zupa

 

Grochówka Domowa

Składniki:

  • ok. 500 g łuskanego grochu 
  • ok. 400 g mięsa wołowego (porcja rosołowa)
  • ok. 200 g wędzonego boczku 
  • ok. 4-5 średnich marchewek 
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera ok. 1/4 średniego 
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 listki laurowe 
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grochu nie namaczamy.

W dużym garnku umieścić groch, mięso i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek).  Zalać ok. 2,5 l wrzątku, zagotować.
Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 40 min. W trakcie gotowania ,,odszumować” zupę (zdjąć powstały w trakcie gotowania mięsa, szary osad).

W międzyczasie, boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić.
Obrać ziemniaki, pokroić w niewielką kostkę. Warzywa obrać (marchew, seler i pietruszkę), zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę i zeszklić. Kiedy cebula będzie szklista dodać do niej starte warzywa, smażyć na średnim ogniu, mieszając, do chwili kiedy zmiękną
i lekko zżółkną, ok. 7-8 min.

Do zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować ok. 10 min., na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać podsmażone warzywa i majeranek, wymieszać i gotować kolejne
10 min, na małym ogniu. Mieszać, żeby zupa się nie przypaliła.

Na patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek, powinien się ładnie zrumienić, a tłuszcz wytopić. Boczek dodać do zupy, zamieszać i gotować jeszcze ok. 5 min.

Zupa będzie gęsta i groch praktycznie całkowicie się rozgotuje.
Podawać gorącą posypaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

 

  • Zupa Grochowa - Grochówka
  • Zupa Grochowa
  • Grochówka Zupa

 

 

 

grochowka-3

 

zupa-grochówka

 

zupa-grochowa

 

zupa-grochowa-1

 

 

(Visited 28 861 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku
Biszkopt Rzucany
next
Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem
previous
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku
Biszkopt Rzucany
next
Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem

6 komentarzy Ukryj

Dzisiaj gotuję, już mam końcówkę. Tylko co zrobić z tym wielkim kawałem wołowiny ? Ja pokroiłam i do zupy, ale już ugotowaną.
Pozdrawiam.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »