0 0
Frytki z Pieca z Przyprawami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Frytki z Pieca z Przyprawami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowe frytki, pieczone z przyprawami. Grubo krojone i w skórce. Moim zdaniem najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dzieci je uwielbiają. Dla dorosłych połowę słodkiej papryki w proszku można zamienić na ostrą,  frytki będą delikatnie ostre.

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

 

 

Przepisy na ZIEMNIAKI

 

Frytki pieczone z przyprawami

Składniki:

  • 500 gr dużych ziemniaków

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • sól morska 

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem

Ziemniaki dokładnie umyć, wytrzeć (nie obierać ze skóry). Pokroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części. Dokładnie wytrzeć w ściereczkę.

Paprykę, pieprz, zioła prowansalskie włożyć do średniej wielkości miski i dokładnie wymieszać. Wrzucić do przypraw ziemniaki, polać oliwą. Podrzucać w naczyniu do chwili, kiedy dokładnie pokryją się przyprawami.

Przełożyć na blachę. Piec ok. 25 – 35 min do miękkości.

Podawać gorące, posypane solą morską z dodatkiem np. sosu chrzanowego.

Przepis na sos chrzanowy

Smacznego.

 

  • frytki pieczone, frytki pieczone przepis, frytki domowe, frytki domowe przepis, frytki z pieca, frytki z pieca przepis, przepisy, frytki, frytki przepis
  • Frytki pieczone
  • Frytki Pieczone

 

 

(Visited 32 958 times, 6 visits today)

Dorota

Ciasto Serowe
previous
Ciasto Czekoladowe z Serem
next
Żeberka Duszone – bardzo łatwe
Ciasto Serowe
previous
Ciasto Czekoladowe z Serem
next
Żeberka Duszone – bardzo łatwe

5 komentarzy Ukryj

Witam,czy zamiast oliwy może być olej? I mam je najpierw otoczyć w przyprawach a następnie położyć na blasze i skropić oliwą /olejem ?

Oczywiście może być olej. Tak najpierw ziemniaki obtaczamy w ziołach, a potem na blasze skrapiamy olejem i pieczemy.

Oczywiście może być olej. Tak, najpierw ziemniaki obtaczamy w przyprawach, kładziemy na blasze i skrapiamy olejem, a następnie wstawiamy do piekarnika

Doskonały będzie sos koperkowy, musztardowy, czosnkowy. Ja robię bazę do tych sosów z jogurtu greckiego, odrobiny soli i majonezu, a następnie dodaję drobno posiekany koperek lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos musztardowy robię z połączenia jogurtu greckiego i musztardy Dijone. Każdy sos po przygotowaniu powinno się odstawić na minimum 15 min, żeby składniki miały czas się ,,przegryźć” 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »