0 0
Florentynki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Florentynki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Florentynki lubiane są chyba przez wszystkich. My kupujemy je zawsze kiedy tylko znajdziemy w cukierni, ale florentynki można również zrobić samemu. Dzisiejszy przepis jest na moje ulubione karmelowo-bakalowe ciasteczka. Maleńkie i niezwykle słodkie, pyszne 🙂

Miłej niedzieli.

 

florentynka

[/mp_row]

Florentynki ciasteczka karmelowo – bakaliowe

Składniki ciasta:

  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Wierzch:

  • 80 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich pokrojonych drobno
  • 4 śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę  

Przygotowanie ciasta :

Piekarnik: 180°C z termoobiegiem

Wszystkie składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, można również nożem,
powinno powstać jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą.
Odkładamy do lodówki na 20 min.

Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na papierze do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 min, do czasu, kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić. Wyjmujemy z piekarnika.

Przygotowanie wierzchu:

W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku:

Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy.

Bardzo uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!!

Kiedy składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie. Zmniejszamy gaz do minimum. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Masę wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście,
Masa dość szybko gęstnieje, więc należy rozprowadzić ją natychmiast

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 – 10 min.
Obserwujemy, by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.

Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy w kostkę.

Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie, więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”.

Świetne go kawy lub mocnej herbaty.
Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.

Smacznego.

florentynki-jak-zrobić
florentynki-ciasteczka
(Visited 2 244 times, 1 visits today)

Dorota

Owsianka Śniadaniowa
previous
Owsianka z owocami – zdrowe śniadanie
next
Babeczki z czekoladowym mascarpone
Owsianka Śniadaniowa
previous
Owsianka z owocami – zdrowe śniadanie
next
Babeczki z czekoladowym mascarpone

3 komentarze Ukryj

Zrobiłam ale wydaje mi się, że na tym ostatnim zdjęciu całego ciasta jest zwiększona ilość składników bo mi nie wyszło takie duże?
Tam na pewno jest wiecej niż 2 łyżki płatków migdałowych i 4 śliwki suszone

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »