0 0
Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jedno z ulubionych tradycyjnie polskich dań. Chociaż nazwa sugeruje, że danie pochodzi z Bretanii to jak wieść niesie, Bretończycy o jego istnieniu nie mają pojęcia.
Nie szkodzi, my nazywamy ją fasolką po bretońsku, a ja moją dzisiejszą nazwałam fasolką po polsku, bo do jej przygotowania użyłam dwóch rodzajów cebuli i dwóch rodzajów fasoli,
białej i czerwonej.

Aby ułatwić sobie gotowanie, wykorzystałam fasolę z puszki, wcześniej odsączoną. Dzięki temu przygotowanie dużego garnka fasolki zajęło mi zaledwie ok. 30 min i już możemy
siadać do stołu.
Fasolka doskonale się przechowuje, można ją trzymać w lodówce nawet do 3 dni, lub zamrozić.

Polecam 🙂

 

Fasolka po Bretońsku

 

Błyskawiczna Fasolka po Bretońsku

Składniki:

  • ok. 300 g dobrej kiełbasy wiejskiej (Podwawelskiej, Śląskiej, itp.)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 puszka(ok.400 g.) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (po 400 g) fasoli białej
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • ok. 700 ml. przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:

Cebule obrać, pokroić w średnią kostkę.
Kiełbasę pokroić w średniej grubości plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Fasolę odcedzić na sicie.

W dużym garnku podsmażyć boczek, aby wytopił się z niego tłuszcz. Do boczku dodać kiełbasę
i na średnim ogniu mieszając podsmażać do chwili, kiedy i z niej wytopi się z niej tłuszcz. Dodać cebulę i wymieszać dokładnie.  Jeśli to konieczne dodać 1-2 łyżki oleju, jeśli tłuszczu jest zbyt mało. Smażyć całość do zeszklenia cebuli.  Dodać przyprawy, papryki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Następnie do garnka wlać przecier pomidorowy, zamieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.

Następnie do garnka wrzucić fasolę, zamieszać, dodać majeranek i ponownie zamieszać. Zmniejszyć płomień, sos powinien jedynie ,,mrugać”, przykryć garnek i gotować fasolkę przez ok. 10 min.
Danie jest gotowe.

Podajemy na gorąco, posypaną natką pietruszki z pieczywem.

Smacznego 🙂

 

  • Fasolka po Bretońsku
  • fasolka, fasolka przepis, fasola przepis, fasola, fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przepis, fasolka po bretońsku z kiełbasą,  fasolka po bretońsku z kiełbasą przepis, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki przepis, fasolka po bretońsku Magdy gessler, fasolka po bretońsku magdy gesler, fasolka po bretońsku magdy gessler przepis, fasolka po bretońsku kwestia smaku

 

fasolka, fasolka przepis, fasola przepis, fasola, fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przepis, fasolka po bretońsku z kiełbasą,  fasolka po bretońsku z kiełbasą przepis, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki przepis, fasolka po bretońsku Magdy gessler, fasolka po bretońsku magdy gesler, fasolka po bretońsku magdy gessler przepis, fasolka po bretońsku kwestia smaku

 

fasolka, fasolka przepis, fasola przepis, fasola, fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przepis, fasolka po bretońsku z kiełbasą,  fasolka po bretońsku z kiełbasą przepis, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki przepis, fasolka po bretońsku Magdy gessler, fasolka po bretońsku magdy gesler, fasolka po bretońsku magdy gessler przepis, fasolka po bretońsku kwestia smaku

 

Fasolka po Bretońsku

 

 

Fasolka po Bretońsku  Przepis na klasyczną Fasolkę po Bretońsku z moczonej fasoli znajdziecie tutaj: 

 

Zupa Fasolowa Przepis na pyszną zupę Fasolową znajdziecie tutaj: 

(Visited 4 173 times, 1 visits today)

Dorota

Pomysł na szybki obiad
previous
Zupa Kartoflanka z Kiełbasą
next
Tarta z budyniem figami i gruszkami
Pomysł na szybki obiad
previous
Zupa Kartoflanka z Kiełbasą
next
Tarta z budyniem figami i gruszkami

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »