• Home
  • Klopsiki
  • Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem
0 0
Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Falafele – Kotleciki z Ciecierzycy – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis pochodzi z książki ,,Jerusalem” Y Ottolenghi.

Falafale wychodzą aromatyczne i pyszne.

Doskonałe z sosem jogurtowym, czosnkowym lub innym ulubionym przez was dodatkiem. Smaczne na ciepło i na zimno.

Polecam 🙂

 

Falafele

Falafele

Składniki:

  • 250 g suchej ciecierzycy (uzyskamy po namoczeniu 500g)
  • woda do namoczenia ciecierzycy
  • 0,5 średniej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku olej do smażenia

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cajenn
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
(Visited 2 250 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Suchą ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie tak jak fasolę, czyli woda powinna sięgać znacznie ponad powierzchnię ziaren. Odstawić na całą noc do nasiąknięcia.
Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, wodę zachować (przyda się do przygotowania masy).

2
Done

W malakserze lub maszynce do mięsa zmielić ciecierzycę. Ja robiłam to w malakserze gdzie ciecierzycę, kolendrę i cebulę miksowałam pulsacyjnie (30-40 razy).
Powinna powstać masa o konsystencji drobnej kaszy. W czasie miksowania dodać 3-4 łyżki wody z moczenia ciecierzycy.

3
Done

Do masę cieciorkową przełożyć do miski i dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładanie wymieszać.
Na koniec można masę przemieszać ręką. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 godz.

Następnie wyjąć masę i formować z niej niewielkie kulki. Odkładać na deskę. Kulki formuje się bardzo łatwo i przyjemnie.

4
Done

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej (powinien mieć ok. 180 st.C.)

Na gorący olej kłaść falafele, smażyć ok. 3-4 min na stronę lub do chwili kiedy pięknie zbrązowieją, wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min.
Wyjmujemy i odkładamy na papier, żeby lekko odsączyć tłuszcz.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego )

5
Done

Dorota

Obwarzanki
previous
Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki
Pomysł na Obiad
next
Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym
Obwarzanki
previous
Obwarzanki Odpustowe – Okrągłe Sucharki
Pomysł na Obiad
next
Lazania z Mięsem i Sosem Beszamelowym

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »