0 0
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Eklery z bitą śmietaną czyli klasyka deserów.
Teraz kiedy mamy sam środek sezonu na owoce, można trochę je urozmaicić, dodając do środka maliny, borówki amerykańskie lub pokrojone w grube plasterki truskawki.
Polecam do kawy, pyszne 😉

 

 

 

Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami

 

 

Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami

Składniki:

Na ciasto parzone ok. 15 małych eklerków:

  • 130 g masła
  • 1 szklanka wody – 250 ml
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka (L)
  • szczypta soli
Na bitą śmietanę:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka malin

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania eklerów:

W garnku połączyć wodę z masłem, zagotować. Wyłączyć ogień pod garnkiem i od razu wsypać całą mąkę z dodatkiem soli, energicznie mieszać aby składniki się połączyły (najlepiej drewnianą łyżką). Powinno powstać lekko lśniące, gęste ciasto. Jest to bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajka, po każdym dodaniu, miksować na średnich obrotach, najlepiej mikserem ręcznym. Po dodaniu wszystkich jajek miksować chwilę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zimne ciasto włożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy do ciastek, jeśli nie mamy żadnego z nich, można łyżką formować podłużne, ok. 10 – 12 cm ciastka, (podobnie jak na zdjęciu).
Wstawić eklerki do piekarnika i piec 17-20 min. do zrumienienia.
Wyjąć, studzić na kratce.
Zimne eklerki przekroić, poziomo na pół, napełnić bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć jedna obok drugiej maliny, przykryć górną połówką, polukrować.

Przygotowanie bitej śmietany:

W misie ubić na sztywną pianę, kremówkę z cukrem. Ubijać do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się wyraźne ślady po mieszadle. Natychmiast zakończyć miksowanie. Zbyt długo miksowana kremówka, łatwo się warzy.
Domowych eklerów nie należy przechowywać zbyt długo, kilka godzin maksymalnie, jeśli nie dodajemy do bitej śmietany żadnych utrwalaczy.
Smacznego.
Starajmy się wyciskać dość szerokie paski ciasta.
Ciasto ptysiowe dość mocno rośnie, szersze ciastka, ładnie wyglądają po upieczeniu. Napełnione bitą śmietaną, szerokie eklerki nie ,,przewracają się”.
(Visited 2 134 times, 1 visits today)

Dorota

Bułki do Burgerów
previous
Bułki do Burgerów
next
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny
Bułki do Burgerów
previous
Bułki do Burgerów
next
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

10 komentarzy Ukryj

Jak do tej pory wszystkie przepisy wychodziły mi super. A pokusilam się nawet o tort dla Krystyny 😉 ale eklery to wyższa szkoła. Nie urosły nam. Takie plaskacze małe wyszły. Nie wiem z jakiego powodu, bo scisle trzymałam się przepisu? I tak zostały pochłonietę dość szybko. Dziękujemy

Bardzo mi przykro 🙁 może ciasto było zbyt rzadkie. Czasami nie wszytko udaje się za pierwszym razem, chociaż robimy dokładnie to co trzeba. Trzymam kciuki za kolejną próbę, oby udaną 🙂 Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »