0 0
Eklerki czekoladowe halloweenowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Eklerki czekoladowe halloweenowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Halloween zbliża się wielkimi krokami, więc z tej okazji coś specjalnie na tę jedną jedyną noc w roku.

Eklerki czekoladowe z pomarańczowym kremem. Będzie sssstrasznie pysznie 😉

Miłej zabawy  😀

 

eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,

 

Eklerki czekoladowe

Składniki na ok. 25-30 szt nimi eklerków

Ciasto parzone-ptysiowe:

  • 130 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej (-2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao (w miejsce mąki) 
  • 4 jajka (M)
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie do eklerków:

  • 300 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g. mascarpone
  • ok. 1 łyżeczki barwnika spożywczego w żelu – pomarańczowy 

Sposób przygotowania eklerów czekoladowych:

Mąkę łączymy z kakao i solą, mieszamy.

W średniej wielkości garnku zagotować wodę z masłem. W chwili kiedy zacznie się gotować zdjąć
z ognia i wsypać mąkę z kakao, od razu zacząć mieszać do całkowitego połączenia składników. Zajmie to chwilę i jest bardzo łatwe, powinno powstać ciemne, lśniące ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Kiedy ciasto jest zimne dodajemy do niego jajka. Pojedynczo i po każdym dokładnie miksujemy,
tak aby powstała gładka masa. Najlepiej robić to mikserem.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy do ciastek.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie eklerki. Pozostawiamy między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia ciasto rośnie.

Pieczemy 14-17 min, upieczone ciastka powinny wydawać głuchy dźwięk, kiedy popukamy w spód.

Ciastka układamy na kuchennej kratce do wystygnięcia. Pieczemy kolejną porcję.

Przygotowanie kremu:

Kremówkę wstawiamy do zamrażalnika na 10 min, żeby była bardzo zimna.

Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej. Wykładamy go do dużej miski
i mieszamy na gładką, jednolitą masę z barwnikiem. Kolor powinien być intensywny, bo po dodaniu bitej śmietany, będzie nieco jaśniejszy.

Śmietanę kremówkę i cukier puder ubijamy przez ok. 4 min. Powinna być tężejąca, ale jeszcze
nie całkowicie sztywna.

Kremówkę przekładamy do miski z mascarpone i ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywną masę.

Krem wkładamy do rękawa cukierniczego lub łyżeczką nakładamy do przeciętych poziomo ciastek.

Przykrywamy krem górą eklerka. Polewamy roztopioną czekoladą i otartą z pomarańczy skórką.

Smacznego 🙂

 

  • eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,
  • eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,
  • eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,
  • eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,
  • eklerki, eklerki przepis, ciastka, ciastka przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, kuchnia doroty, dorota gotuje , halloween, przepisy na halloween,

 

 

 

(Visited 1 003 times, 1 visits today)

Dorota

previous
MARINA – hotel w sercu jeziora
Rogaliki Drożdżowe
next
Śniadaniowe Rogaliki Drożdżowe
previous
MARINA – hotel w sercu jeziora
Rogaliki Drożdżowe
next
Śniadaniowe Rogaliki Drożdżowe

6 komentarzy Ukryj

Można eklerki upiec dzień wcześniej, wystudzić i pod folią spożywczą przetrzymać do następnego dnia, a kremem napełniać przed podaniem.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »