0 0
Drożdżówki ze Śliwkami i Cynamonem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 szklanka ciepłego 2% mleka
2 duże Jajka
70 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 opakowanie suchych drożdze
ok. 4 szklanki mąki pszennej
Nadzienie
600g śliwek
ok. 2 łyżeczek cynamonu
cukru żelującego (1:1) cukru

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki ze Śliwkami i Cynamonem

Najsmaczniejsze są lekko ciepłe ze szklanką mleka. Idealny pomysł na jesienny podwieczorek.

  • Średni

Składniki

  • Nadzienie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem, pyszne i pachnące owocami i przyprawą.

Ciasto przygotowuję z suchych drożdży, dzięki temu nie trzeba przygotowywać zaczynu drożdżowego, a więc jest łatwiej i szybciej. Nawet osoby, które nie robiły do tej pory ciast drożdżowych właśnie z obawy przed przygotowywaniem zaczynu, tutaj nie powinny się niczego obawiać.

Po wyrobieniu ciasto powinno być gęste i aksamitnie gładkie i takie też pozostanie po wyrośnięciu, bardzo łatwo się je wałkuje, nie lepi się i nie rozlewa.  Naprawdę polecam wszystkim, którzy chcą zacząć piec ciasta drożdżowe.

bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe przepis, ciastka, ciastka przepis, ciastka z cynamonem, ciastka z cynamonem przepis, cynnamon rolls, ciasto, ciasto przepis

 

 

(Visited 1 640 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Na koniec wsypać 3,5 szklanki mąki, wyrabiać ręką lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki, ja wykorzystałam 3 i 3/4 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.

2
Done

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Ciasto powinno podwoić objętość.

3
Done

Nadzienie

Śliwki umyć pokroić w średniej grubości plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm. 

5
Done

Na cieście równo rozłożyć śliwki.
Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku.
Ostrym nożem,  kroić ciasto na plastry o grubości ok. 5 cm.
Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Forma do pieczenia prostokątna (25x25) lub okrągła 24 cm. wyłożona papierem do pieczenia. Między kawałkami śliwek powinny być niewielkie odstępy.

6
Done

Piec w gorącym piekarniku przez ok. 25 - 30  min, do zarumienienia.
Wyjąć, pozostawiamy na 5 min do lekkiego przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Pyszne jest na ciepło z mlekiem.

7
Done

Dorota

Kotlety Wegetariańskie
previous
Kotlety Ziemniaczane ze Szpinakiem
Chleb Domowy
next
Chlebek Hobbita – z mozzarellą i masłem czosnkowym
Kotlety Wegetariańskie
previous
Kotlety Ziemniaczane ze Szpinakiem
Chleb Domowy
next
Chlebek Hobbita – z mozzarellą i masłem czosnkowym

5 komentarzy Ukryj

Dorotko, a jaki typ mąki pszennej 🙂 ? Zauważyłam, że to ważne, bo z np z mąki 450 będzie lżejsza konsystencja ciasta. Ogólnie do drożdżowych wypieków zaleca się typ 550. Zatem wolę dopytać. Twoje wypieki wyglądają zawsze tak, jak z najlepszej cukierni 🙂 i za to muszę Cię pochwalić :).

Anetko, piekę najczęściej z mąki pszennej Szymanowskiej uniwersalnej (Polskie Młyny) typ 480, czyli to jeszcze nie tortowa, ale już nie najzwyklejsza pszenna (500). Rzeczywiście im mąka drobniej mielona tym lepsza do ciast. Kiedy do tego ciasta używałam mąki typu 650 (zwykłej pszennej) to musiałam wsypać 4 1/3 szklanki.
Będę od teraz pisała jakiego typu mąki używam. Dziękuję za sugestię 🙂

Dziękuję i cieszę się, że zasugerowałam coś, co ma znaczenie. Wiadomo, jest tyle rodzajów mąk i warto wiedzieć jaka będzie tą najlepszą w danym wypieku. Mąka Szymanowska jest mi znana. Tym bardziej, że produkują ją całkiem niedaleko od miejsca mojego zamieszkania. Wielu blogerów nie podaje, choćby wspomnianego typu mąki lub wielkości blaszki. A skoro to ważne, muszę dopytywać. To są najczęściej zadawane przeze mnie pytania. Ale skoro ważne pytam i pytam :).
Pozdrawiam Cię Dorotko i życzę miłego weekendu :).

Porażka. Kleiło się do rak..podsypywane mąką twardniało jak kamień…ale wyrosło pięknie …w tortownicy 24 cm nie mieściły się bułeczki …po 30 min w piekarniku – zakalec .. ech .. spróbuje jeszcze raz …

No cóż mogę powiedzieć, bardzo mi przykro. Spróbuj piec 35 min w 190 st. i może pokrój nieco cieńsze plastry. Trzymam kciuki 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »