Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, tradycyjne drożdżówki z serem. Najsmaczniejsze kiedy masa serowa zdąży wystygnąć i trochę stężeć.
Do przygotowania można użyć każdego rodzaju sera, białego z klinka, sera z wiaderka lub tak jak ja sera twarogowego. Dobrze jeśli ser jest tłusty, wówczas jest mniej suchy i ładniej zachowuje się w czasie pieczenia.
Drożdżówki długo pozostają świeże.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Drożdżówki z Serem
Składniki na 13-14 drożdżówek:
- ok. 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 ml. ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 30 g świeżych drożdży
Masa serowa:
- ok. 600 g tłustego sera białego (u mnie ze Strzałkowa)
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
Na lukier:
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3-5 łyżek soku z cytryny
Steps
1
Done
|
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, z przygotowanej mąki i cukru dodać, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-15 min, żeby zaczyn wyrósł. |
2
Done
|
Do misy miksera wrzucamy pozostałą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy wyrabiać na średnich obrotach. Kiedy składniki się zaczną łączyć wlewamy przestudzone masło. Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, żeby ciasto wyrosło. |
3
Done
|
Masa serową:Ser, cukier, cukier wanilinowy i żółtka włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Można zrobić to mikserem. Odstawić. |
4
Done
|
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką lat. Na ciasto wyłożyć masę i rozsmarować równą warstwą, zostawić ok. 2 cm czystego ciasta na brzegach. Teraz dzielimy go na równe kawałki, może ich być 12-14 szt. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C z termoobiegiemDrożdżówki odkrywamy, smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, wszystko zależy od wielkości i grubości., ja piekłam 17 min. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na kuchenną kratkę, żeby dokładnie wystygły. Masa serowa powinna dobrze stężeć, wtedy drożdżówki są najsmaczniejsze. Ziemne drożdżówki z serem można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Na lukier cukier i sok z cytryny łączymy i mieszamy dokładnie. Gotowe :) Smacznego :) |
7
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Zupełnie przypadkiem tu trafiliśmy, ale jest masa ciekawych przepisów oraz inspiracji, więc zostajemy na dłużej. Ślemy kawowe pozdrowienia 🙂
Jak ustawić piekarnik jak piekarnik nie ma funkcji termoobiegu?
Bez termoobiegu ustawiamy 180 st.C. Zawsze jeśli nie ma w piekarniku funkcji termoobieg, temperatura powinna być o 5 st.C. wyższa. 🙂
Dziękuję za przepis na drożdżówki z serem,rewelacyjny przepis,wyszły mi przepyszne i mam zamiar zrobić go jeszcze wiele razy,spróbuję również z masą makową,też powinny być dobre
.Uwielbiam gotować i chętnie przygarniam każdy dobry sprawdzony przepis.Bardzo dziękuję Pani Doroto
Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 😃