0 0
Domowy Zakwas na Żurek Wielkanocny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowy Zakwas na Żurek Wielkanocny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na domowy żurek. Zakwas stawiamy w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Wszystkie składniki powinny być przykryte wodą bo inaczej zakwas zacznie się szybko psuć.

Polecam.

 

 

Domowy Zakwas na Żurek

Składniki:

  • 7 łyżek mąki żytniej

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 duży ząbek czosnku (bez łupinki)

  • 3 listki laurowe

  • 0,5 l letniej wody

 

 

Przepisy na Wielkanoc 

 

 

Sposób przygotowania zakwasu:

W szklanym naczyniu umieścić mąkę i przyprawy, zalać wodą, wymieszać.

Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 dni, np w spiżarni.
Zakwas należy codziennie zamieszać.

Po 4 dniach zakwas jest gotujemy, możemy ugotować z niego domowy żurek.

Smacznego.

 

Domowy żurek 

 

Żurek Wielkanocny w Chlebie

Domowe chlebki do żurku wielkanocnego 

 

 

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj:

Mazurek Wielkanocny z ryżu i bakalii

 

(Visited 3 374 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto Piaskowe Najlepsze
next
Chałka Drożdżowa
previous
Ciasto Piaskowe Najlepsze
next
Chałka Drożdżowa

3 komentarze Ukryj

“Zakwas należy codziennie zamieszać”… bo wybiegnie 😉 Mnie się to już nie raz zdarzyło, tym bardziej, że zakwas przygotowuję zazwyczaj przez 2 dni dosypując mąki, i drugiego dnia już tak bąbelkuje, że ma tendencję do uciekania ze słoja. Nie wiem jak jest z Twoim zakwasem, ale do mojego lgną muszki owocówki i samo przykrycie ściereczką nie wystarcza – muszę obwiązać ją gumką recepturką.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »