0 0
Domowa Masa Makowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowa Masa Makowa

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii tych, które najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo drobno posiekanych bakalii.

Taką masę można wykorzystać do Makowca, klusek z makiem albo kruchych makówek.

Do przygotowania masy makowej niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, nie ma innego sposobu na zmielenie maku, nie zrobicie tego w malakserze ani blenderze.
Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto, bo masa jest o niebo smaczniejsza niż ta kupiona 🙂

 

 

masa-makowa

 

Masa Makowa

Składniki:

  • 250 gr. suchego niebieskiego maku

  • 400 gr bakalii (żurawiny, morele, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy) 

  • 1/2 szklanki cukru

  • ok. 1,5 łyżki miodu 

  • 1 łyżka masła

  • 2 szklanki mleka 

 

Masa Makowa Domowa

 

Co zrobić z masy makowej? Sprawdzone przepisy znajdziecie tutaj: 

Makowiec

 

Najlepsze ciasta na Święta
🎄🎄🎄🎄🎄

 

 

(Visited 22 750 times, 5 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mak wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod bieżącą wodą.

2
Done

Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować ok. 20 min. Następnie przelać przez sitko i odstawić do odcieknięcia (ok. 1h ale można również zostawić na noc)

3
Done

Suchy mak 2 krotnie zmielić w maszynce do mięsa (nie ma innego sposobu, musi być mielony w maszynce).

Bakalie posiekać (proporcje zależą od naszych upodobań, ja daję wszystkich po równo). Orzechy najlepiej zmielić drobno i na koniec dodać do pozostałych bakalii, dzięki orzechowej posypce kawałki np. daktyli nie będą się ze sobą sklejały. Wszystko dokładanie wymieszać.

4
Done

W małym garnuszku rozgrzać miód i masło.

W dużej misce połączyć mak z bakaliami, wymieszać, wlać masło z miodem i ponownie dokładnie wymieszać.

Tak przygotowana masę makową możemy użyć np. do klusek z makiem lub łamańców z makiem.

5
Done

* Masa makowa do Makowca:

Aby uzyskać masę makową do makowca, należy dodać do niej pianę z 2 białek:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. Ubijać do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy makowej przełożyć pianę, dokładnie wymieszać.
Masa makowa jest gotowa do zawinięcia w ciasto drożdżowe.

6
Done

Dorota

Paszteciki
previous
Paszteciki Krucho-Drożdżowe z Kapustą i Pieczarkami
next
Tatar ze Śledzi
Paszteciki
previous
Paszteciki Krucho-Drożdżowe z Kapustą i Pieczarkami
next
Tatar ze Śledzi

6 komentarzy Ukryj

Karmelitko, czasami musimy użyć czegoś kupionego, wiadomo. Ja czasami też używam masy kupionej tylko uszlachetniam ją dodatkowymi bakaliami i miodem, za to nigdy nie dodaję piany z białek, bo wtedy masa robi się za rzadka 🙂

To prawda, domowa jest najsmaczniejsza, ale wymaga też sporo pracy 🙂 oczywiście warto, bo przecież raz w roku ją robimy

W garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy do masy i mieszamy.
Jest to w przepisie, proszę sprawdzić, może mało widoczne, ale jest 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »