0 0
PIERNIKOWO

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

PIERNIKOWO

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Cóż wart byłby sezon przedświąteczny bez pierniczków. W tym roku mój synek nie zaangażował się szczególnie w przygotowanie i wycinanie ciastek, obiecał za to że nie przegapi lukrowania!!! No zobaczymy. Moi panowie próbowali, mlasnęli z uznaniem, ale powiedzieli, że jednak poczekają na lukrowanie:) 
Z podanego przepisu wyszło 50 pierniczków różnej wielkości, zaraz po upieczeniu są dość twarde, ale i kruche.  Polecam. 

Dzień 5 

Pierniczki (I)


Składniki: 

550 g mąki (+ do podsypywania)
300 g miodu sztucznego 

150 g drobnego cukru
120 g masła roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej40 g domowej przyprawy do pierników może być kupna
3 łyżeczki kakao 

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie miksujemy do połączenia się składników na średnich obrotach. 
  3. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej  mąką desce. Wykrawamy pierniczki układamy na blasze piekarnika (blachy nie trzeba smarować) i pieczemy ok. 7-8 min w zależności od grubości ciastek. 
  4. Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnym pojemniku. 

(Visited 216 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Keks
next
Sola ze szpinakiem
previous
Keks
next
Sola ze szpinakiem

3 komentarze Ukryj

wszędzie pierniczki 🙂 ja też robię 🙂 ale z przepisu bardziej “szybkiego”, gdzie pierniczki są miękkie kilka godzin po upieczeniu 🙂 Twoje są śliczne. Pozdrawiam

Bardzo dziękuję:) Moje pierniczki miały być twarde bo były przeznaczone do malowania przez kolegów w szkole mojego synka a małe rączki są bardzo sprawne więc potrzebują solidnego materiału do obróbki:))))

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »