Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To chyba jedno z najpopularniejszych ciast z truskawkami i sezon truskawkowy nie może się bez niego odbyć. Jest jak wspomnienie dzieciństwa, mama piekła je ze wszystkimi możliwymi owocami, jabłkami, rabarbarem, śliwkami, porzeczkami i oczywiście z truskawkami.
To ciasto z truskawkami jest proste i zawsze się udaje, pamiętajcie jednak, żeby piec je koniecznie ze składników które mają temperaturę pokojową.
Temperatura jest w tym przypadku gwarancją sukcesu 🙂
Polecam:)
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
-
170 g miękkiego masła
-
170 g drobnego cukru
-
4 jajka (L)
-
160 g mąki pszennej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
Skórka otarta z jednej cytryny
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
-
400 g truskawek
Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, duże kroimy na pół.
Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy.
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie).
Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki.
Formę wstawiamy do piekarnika na 55 min., pieczemy do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza czas pieczenia może być nieco dłuższy.
Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
27 komentarzy Ukryj
Jak te ciasto pięknie wygląda. Szkoda, że u mnie nie ma jeszcze truskawek :(.
Ojoj zjadłabym, klasyka!
Masz rację, absolutna klasyka:)
Kupiłam dziś truskawki i rabarbar, tych pierwszych co prawda prawie już nie ma, ale z rabarbarem chyba wyczaruję coś podobnego, pycha 🙂
Mmmmm z rabarbarem będzie pysznie kwaskowe:)
Uwielbiam takowe ciasta. Ale wciąż czekam na truskawki z mojego ogródka 🙂
Własnych truskawek bardzo zazdroszczę, nawet jeśli trzeba na nie chwilę dłużej poczekać to zawsze warto:)
jakie śliczne! Pyszne ciasto!
Dla mnie to obowiązkowe ciasto w sezonie – cudowna klasyka i prostota!
Twoje wygląda wspaniale!
I jak pysznie u Ciebie – pozdrawiam:)
Ciacho pycha, a foremka przeurocza :]
Wygląda straszliwie apetycznie!
Idę pobiegać, bo trzeba spalić to co się jutro zje 🙂
Miłego bieganio-spalania:)
Niby dobrze znane, a zachwyca zawsze tak samo 🙂
cudne ciacho ;))
uwielbiam takie proste ciasta, świetnie wygląda
jaki piekny ksztalt – noooo musi byc pyszne 🙂
pyszne….
aż ślinka cieknie… 🙂
To jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszło, po prostu bajecznie!
Bardzo dziękuję, ciasto rzeczywiście jest proste, ale smakuje wszystkim, szczególnie dzieciom, więc piekę jedno za drugim:)
Mam ten przepis tylko że z 6 jajek hymm 😉
jest smaczne i mieciutkie,dzieci przepadają za nim 😀
bardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo lepiej niz perfekcyjnie,takie mieciutkie i puszyste. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH PRZEPISOW JAKIE ZNALAZLAM!Dodam jeszcze ze dla urozmaicenia smaku oblalam cisto nutella i posypalam wiorkami kokosowymi- FANTAZJA!Pozdrawiam Kuchnie Doroty i wszystkich czytelnikow i naprawde polecam przepis…Jest Genialny 🙂
a cz ten ocet jabłkowy jest konieczny?można go zastąpić zwykłym?
Ocet jest konieczny, ale od biedy można zastąpić zwykłym 🙂 Warto mieć ocet jabłkowy bo używa się go do wielu potraw. Mięso często pieczeni się z octem jabłkowym właśnie. To tak, żeby się troszkę pomondralować 🙂
nie wiem czemu ale truskawki poszły mi na dno ciasta 🙁 ????, ale w smaku rzeczywiście pyszne
Dorotko,
czy mogę do tego ciasta użyc
mrożone truskawki.
Cieplutko pozdrawiam
Ewa Rajska
Można użyć owoców mrożonych, ale nie rozmrażać ich przed dodaniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową? Czy może wyjdzie zakalec?