0 0
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To chyba jedno z najpopularniejszych ciast z truskawkami  i sezon truskawkowy nie może się bez niego odbyć. Jest jak wspomnienie dzieciństwa, mama piekła je ze wszystkimi możliwymi owocami, jabłkami, rabarbarem, śliwkami, porzeczkami i oczywiście z truskawkami.

To ciasto z truskawkami jest proste i zawsze się udaje, pamiętajcie jednak, żeby piec je koniecznie ze składników które mają temperaturę pokojową.
Temperatura jest w tym przypadku gwarancją sukcesu 🙂

Polecam:)

ciasto, ciasto przepis, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, kwestia smaku ciasto z truskawkami, najłatwiejsze ciasto, ciasto z truskawkami proste, najłatwiejsze ciasto z truskawkami, najłatwiejsze ciasto z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepisy
ciasto z truskawkami najłatwiejsze

 Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 170 g miękkiego masła

  • 170 g drobnego cukru

  • 4 jajka (L)

  • 160 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • Skórka otarta z jednej cytryny

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 400 g truskawek

 

 

Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, duże kroimy na pół.

Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.

W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy.

Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.

Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.

Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie).

Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki.

Formę wstawiamy do piekarnika na 55 min., pieczemy do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza czas pieczenia może być nieco dłuższy.

Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

ciasto, ciasto przepis, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepis, kwestia smaku ciasto z truskawkami, najłatwiejsze ciasto, ciasto z truskawkami proste, najłatwiejsze ciasto z truskawkami, najłatwiejsze ciasto z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepisy

 

 

 

(Visited 11 301 times, 1 visits today)

Dorota

Truskawkowy Sernik na Zimno
previous
Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy
next
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
Truskawkowy Sernik na Zimno
previous
Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy
next
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

27 komentarzy Ukryj

Kupiłam dziś truskawki i rabarbar, tych pierwszych co prawda prawie już nie ma, ale z rabarbarem chyba wyczaruję coś podobnego, pycha 🙂

bardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo lepiej niz perfekcyjnie,takie mieciutkie i puszyste. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH PRZEPISOW JAKIE ZNALAZLAM!Dodam jeszcze ze dla urozmaicenia smaku oblalam cisto nutella i posypalam wiorkami kokosowymi- FANTAZJA!Pozdrawiam Kuchnie Doroty i wszystkich czytelnikow i naprawde polecam przepis…Jest Genialny 🙂

Ocet jest konieczny, ale od biedy można zastąpić zwykłym 🙂 Warto mieć ocet jabłkowy bo używa się go do wielu potraw. Mięso często pieczeni się z octem jabłkowym właśnie. To tak, żeby się troszkę pomondralować 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »