0 0
Ciasto z Truskawkami Brzoskwiniami pod Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Truskawkami Brzoskwiniami pod Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasto z truskawkami i brzoskwiniami. Tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Znamy je i kochamy wszyscy. Jeśli chcemy, żeby ciasto na pewno się udało to wszystkie składniki na ciasto, myszą być ciepłe, najlepiej w temperaturze pokojowej, a nie wyjęte świeżo z lodówki.

Masło miksujemy z cukrem, a powstanie z niego lekka masa tylko jeśli masło będzie bardzo miękkie i miksowane naprawdę długo na średnich obrotach miksera.
Mówiąc długo, rozumiem przez to 6-7 min.

W cieście bardzo wyczuwalny jest smak i zapach pomarańczy i cytryny, który dodaje mu charakteru.

Ciasto doskonale się przechowuje, ale koniecznie trzeba je dokładnie wystudzić. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku w chłodnym miejscu, inaczej wyhodujemy sobie roje muszek owocówek w ciągu kilku godzin. Lato, cóż począć 😉

Bardzo polecam 🙂

 

Więcej przepisów na truskawki znajdziecie tutaj (klik)

 

Ciasto z Truskawkami i Kruszonką

 

Ciasto z Truskawkami Brzoskwiniami i Kruszonką

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 170 g bardzo miękkiego masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 2 średnie brzoskwinie
  • 200-300 g truskawek 
*na kruszonkę:
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 -5 łyżek mąki 

Sposób przygotowania:

*Kruszonka:

W misce połączyć pokrojone w kostkę masło,  mąkę, cukier i pozostałą skórkę z pomarańczy i cytryny. Widelcem lub palcami rozcierać składniki, do chwili kiedy zaczną się tworzyć duże okruchy. Lekko przemieszać, a by wszystkie okruchy pokryły się dokładnie mąką. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie 22 x 25 cm, ew. okrągła 24 cm).

Truskawki umyć, oczyścić, średnie przykroić na pół, duże na cztery.  Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać truskawki z brzoskwiniami, odstawić.

 W misie miksera lub dużej misce połączyć masło i cukier z cukrem waniliowym, dokładnie zmiksować na średnich obrotach na puszystą masę.  Wlać ocet jabłkowy, zmiksować.  Pojedynczo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia. Na koniec wrzucić połowę skórki z pomarańczy i cytryny., zmiksować krótko tylko do połączenia.

Mąki połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Do masy maślanej wsypać mąkę z proszkiem, zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo).

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce, rozłożyć równomiernie, wszystko posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 35-40 min, do suchego patyczka i ładnego zrumienienia.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia na kuchenną kratkę.
Następnie wyjąć z formy i oddzielić od papieru.

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

  • Ciasto z Truskawkami i Kruszonką
  • Ciasto z Truskawkami i Kruszonką

 

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, tort, tort przepis, tort czekoladowy, tort czekoladowy przepis, truskawki, truskawki przepis, truskawki przepisy,

 

 

 

 

 

 

(Visited 2 330 times, 1 visits today)

Dorota

Tarta ze Szpinakiem
previous
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Chłodnik z Ogórków
next
Chłodnik Ogórkowy
Tarta ze Szpinakiem
previous
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Chłodnik z Ogórków
next
Chłodnik Ogórkowy

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »