0 0
Ciasto z Toskanii z Jabłkami i Orzechami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Toskanii z Jabłkami i Orzechami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na to ciasto dostałam od Joli, mojej koleżanki i dawnej szefowej (piękne czasy :).
Jest to toskańskie ciasto z jabłkami, rodzynkami i orzeszkami pinii, musiałam przepis nieco zmodyfikować bo moje pinii nie nadawały się już do użycia i mój synek nie jada rodzynek (taki wiek, przejdzie mu z czasem).
Kiedy ciasto siedziało w piekarniku i rozsiewało przepiękny zapach wanilii, jabłek i cytryny, pomyślałam, że życie we Włoszech z powodu samych tych zapachów, jest po porostu, cudowne:)))

Ciasto jest bardzo proste i szybki do przygotowania, pięknie pachnie i jest idealne do kawy. W niczym nie przypomina naszego lekkiego i puszystego ciasta ,,kręconego”, jest ciężkie i wilgotne.
Bardzo polecam:)

Ciasto toskańskie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 600 g jabłek szara reneta
  • 100 g orzechów włoskich
  • Skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki średniej grubości.
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
  3. Firmę do pieczenia 26 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać.
  5. Masło i cukier zmiksować, dodać skórkę z cytryny, cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
  6. Następnie wlać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać.
  7. Do ciasta wrzucić pokrojone jabłka i orzechy, wymieszać szpatułką. Przełożyć do formy.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 45 – 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
  9. Upieczone ciasto studzić w formie na kuchennej kratce.

Można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale i bez tego ciasto jest słodkie i pyszne.

Smacznego!

(Visited 951 times, 1 visits today)

Dorota

Drożdżówki z Malinami z Maszyny
previous
Drożdżówki z Malinami – Wypieki z Maszyny
Weekendowe Nenu na Upalne Lato
next
Weekendowe Menu cz. 12 – upalne lato
Drożdżówki z Malinami z Maszyny
previous
Drożdżówki z Malinami – Wypieki z Maszyny
Weekendowe Nenu na Upalne Lato
next
Weekendowe Menu cz. 12 – upalne lato

5 komentarzy Ukryj

jabłka nie były układane na wierzchu, jabłka były w cieście, tak wyszło bo ciasto nie jest puszyste, więc tylko tak to wygląda 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »