Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    W tym sezonie truskawki i rabarbar goszczą bardzo często na naszym stole. Tę tartę polecam wszystkim którzy lubią smak limonki.

    Smacznego 🙂

     

    Tarta z Rabarbarem

    Tarta z rabarbarem i truskawkami

    Na kruche ciasto:

    • 250 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
    • 150 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 200 g masła
    • 1 jajko
    • 4 łyżki lodowatej wody
    • Skórka otarta z 1 limonki i 1/2 pomarańczy
    Nadzienie:
    • 500 g rabarbaru
    • 1/2 szklanki cukru
    • sok z 1 limonki i 1/2 pomarańczy
    • 500 g truskawek
    • 1 cukier waniliowy

    Przygotowanie kruchego ciasta:

    1. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i krótko posiekać, tylko do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko klejące ciasto.
    3. Ciasto podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę)
    4. Piekarnik nagrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
    5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do gorącego piekarnika.
    6. Piec ok. 20 min, do zrumienienia brzegów.
    Kruszonka:
    1. Do ciasta dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy w palcach, tak aby powstały grudki. Odstawiamy.
    Nadzienie:
    1. Rabarbar dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z limonki, pomarańczy i cukier, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć i przestudzić.
    2. Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Wsypać cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na 10 min.
    3. Na podpieczone ciasto wyłożyć najpierw rabarbar, następnie truskawki a na wierzch wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić gorącego piekarnika na ok. 35 min. 

    Upieczone ciasto lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

     

     Tarta z Rabarbarem

     

    (Visited 201 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami
    next
    Menu na długi weekend
    previous
    Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami
    next
    Menu na długi weekend

    6 komentarzy Ukryj

    Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi