Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone” owoce.
Polecam!
Ciasto z Malinami i Porzeczkami
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
-
100 g masła
-
1 szklanka cukru
-
1 jajko (L)
-
½ szklanki jogurtu
-
1 szklanki mąki pszennej
-
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 cukier waniliowy
-
200 g malin
-
100 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
-
Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
-
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
-
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
-
Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę.
-
Cały czas miksując wbić jajko.
-
Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników.
-
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce.
-
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
(Visited 585 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
śliczne i bardzo apetyczne
Wygląda niesamowicie 🙂
Wielkie dzięki Dziewczyny:)