0 0
Ciasto z Malinami i Pianką – Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Malinami i Pianką – Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Delikatna i bardzo pyszna tarta na półkruchym cieście z dużą ilością malin. Do Ciasta można użyć malin świeżych lub mrożonych.

Idealna na weekendowy deser, polecam.

Ciasto z Owocami

Tarta z Malinami i Pianką

Składniki:

Ciasto półkruche:

  • 100 gr masła pokrojonego w kostki (zimnego z lodówki)
  • 210 gr mąki pszennej krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 gr cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny

Wierzch:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ok. 500 gr malin

Sposób przygotowania tarty:

Okrągłą formę do tart (24 cm) lub prostokątną formę u mnie ok. 23 x 26 cm, posmarować masłem i wysypać mąką. Odstawić.

Wszystkie składniki ciasta (bez soku z cytryny) dokładnie posiekać razem, aż zaczną się tworzyć grube okruchy. Wtedy wlać sok z cytryny i ponownie siekać do chwili kiedy wszystkie składniki połączą się i zacznie się tworzyć jednolite masa.
Ciastem wylepić przygotowaną formę, wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub ok. 30 min.

Wyjąć ciasto z lodówki i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. przez ok. 15 min do zrumienienia.
Wyjąć ciasto i dobrze wystudzić.

Kiedy ciasto jest już lekko ciepłe przygotować śmietankową piankę.

W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli, na wysokich obrotach miksera ubić sztywną i lśniącą pianę. W trakcie miksowania dodawać cukier w trzech partiach, po każdym dodaniu dokładnie miksować przez ok. 2 min.
Cały czas miksując dodawać do piany po łyżce budyniu śmietankowego, dokładnie zmiksować, ale nie bardzo długo.
Na koniec do piany wlać, cienkim strumykiem olej (cały czas miksujemy na średnich obrotach), miksujemy tylko do połączenia się składników.

Wyłączyć mikser, delikatnie wymieszać pianę kuchenną łopatką, żeby mieć pewność, że olej całkowicie się zmieszał z pianą.

Na zimne ciasto wyłożyć połowę malin, przykryć pianą a na wierzch poukładać pozostałe maliny.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez 20-25 min. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki i grubości pianki. Upieczone ciasto powinno mieć delikatnie zrumienioną i lekko popękaną piankę.

Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego.

  • ciasto
  • kruche-ciasto
(Visited 6 346 times, 2 visits today)

Dorota

Makaron z Kurczakiem
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Cheddara Kaparów i Suszonych Pomidorów
Zapiekanka z Łososiem
next
Łosoś Pieczony z Płatkami Cukinii
Makaron z Kurczakiem
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Cheddara Kaparów i Suszonych Pomidorów
Zapiekanka z Łososiem
next
Łosoś Pieczony z Płatkami Cukinii

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »