• Home
  • Ciasta
  • Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Absolutnie błyskawiczne i przepyszne ciasto z dżemem 🙂 może zbyt dużo entuzjazmu, ale ciasto jest naprawdę świetne. Bardzo łatwe do zrobienia.
    Do ciasta użyjcie ulubionego dżemu, rodzaj nie ma znaczenia, dobrze jednak, aby dżem był dość gęsty i nie rozlewał się po cieście. Do przygotowania używamy płatków owsianych ale jeśli macie np. domowe musli z podprażonych płatków też możecie go użyć.

    Najsmaczniejsze, lekko ciepłe. Gdyby nie to, że jutro zaczyna się weekend dałabym chłopakom po kawałku do szkoły i pracy na drugie śniadanie 🙂

    Polecam.

     

    ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis

     

    Kruche ciasto owsiane z dżemem i kruszonką

    Składniki:

    • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
    • 110 g miękkiego masła 
    • 3/4 szklanki brązowego cukru (może być również biały) 
    • 1 żółtko
    • 1/2 szklanki płatków owsianych
    • 1/4 migdałów grubo posiekanych 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • ok. 1 szklanki ulubionego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek + 4 łyżki lemon curd)

    Sposób przygotowania:

    Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.

    W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
    i zmiksować.

    Do masy maślanej wsypać mąkę, płatki owsiane i migdały, zmiksować do połączenia. Powinny powstać grube okruchy.

    Foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie blaszka 22 x 24 cm, ale może być mniejsza (większa raczej nie).

    1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą dżem a na niego lemon curde (jeśli mamy, ale nie jest to konieczne, dżem wystarczy). Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)

    Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

    Wyjąć, studzić na kratce. Chłodne lub zimne ciasto pokroić.

    Smacznego.

     

    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis
    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis,
    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis

     

     

    (Visited 2 564 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto z Białek
    previous
    Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
    next
    Ciasto kokosowo cytrynowe
    Ciasto z Białek
    previous
    Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
    next
    Ciasto kokosowo cytrynowe

    8 komentarzy Ukryj

    Teoretycznie można, ale ja nigdy nie piekłam go zupełnie bez cukru. Ale wiesz, że miód podgrzany do tak wysokiej temperatury jak 180 st traci swoje właściwości? 🙂

    Można, najlepiej jednak połączyć je z 1-2 łyżkami tartej bułki, żeby sok miał w co wsiąkać i nie rozmówczyń ciasta

    Doskonały przepis! Ciasto palce lizać! Nie ukrywam że wykorzystałam dżemy które nie szczególnie nam do kanapek pasowały a w cieście idealne! Mniaaaaaaaam!

    Pozostaw odpowiedź Sandra Anuluj pisanie odpowiedzi