Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto piaskowe piekę od dawna, z truskawkami również, ale pierwszy raz spotkała mnie taka niespodzianka. Chciałam zrobić ciasto trochę inaczej, czyli zamiast kłaść truskawki na samej górze, przyłożyłam nimi ciasto w połowie. I tutaj tkwi mój błąd, wszystkie truskawki spłynęły na samo dno, przykleiły się do formy i po upieczeniu, ciasto za nić w świecie nie chciało z niej wyjść. Jest pyszne, puszyste i delikatne, z truskawkami smakuje świetnie, ale wygląda … no cóż, bywa i tak, ale smak jest przecież najważniejszy.
Bardzo polecam, z truskawkami ułożonymi na wierzchu:)
Babka piaskowa z truskawkami
Składniki ciasta:
- 150 g masła bardzo miękkiego
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 duże jajka (L) (białka i żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 400 g truskawek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
Foremkę do pieczenia posmarować masłem i wysypać kaszą manną (karbowana-keksówka o dolnych wymiarach 12cm x 23cm).
Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Otrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z truskawkami. Ostawić.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Miksując stopniowo dodawać cukier.
Następnie, cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka.
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
1/2 ciasta przełożyć do foremki, wyłożyć truskawki i przykryć pozostałym ciastem. (Najlepiej starym i pewnym sposobem, całe ciasto wyłożyć a truskawki ułożyć na wierzchu).
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godz. (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego!
2 komentarze Ukryj
robiłam kiedyś taką babkę i była obłędna
Moja też też jest pyszna, choć kapryśna:)