Ciasto piaskowe z truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto piaskowe z truskawkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ciasto piaskowe piekę od dawna, z truskawkami również, ale pierwszy raz spotkała mnie taka niespodzianka. Chciałam zrobić ciasto trochę inaczej, czyli zamiast kłaść truskawki na samej górze, przyłożyłam nimi ciasto w połowie. I tutaj tkwi mój błąd, wszystkie truskawki spłynęły na samo dno, przykleiły się do formy i po upieczeniu, ciasto za nić w świecie nie chciało z niej wyjść. Jest pyszne, puszyste i delikatne, z truskawkami smakuje świetnie, ale wygląda … no cóż, bywa i tak, ale smak jest przecież najważniejszy.

    Bardzo polecam, z truskawkami ułożonymi na wierzchu:)

    ciasto, ciasto przepisy, ciasto piaskowe, ciasto pieskowe przepisy, najlepsze ciasto piaskowe, ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, truskawki, truskawki przepisy,

     

    Babka piaskowa z truskawkami

    Składniki ciasta:

    • 150 g masła bardzo miękkiego
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 4 duże jajka (L) (białka i żółtka osobno)
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 400 g truskawek

    Sposób wykonania:

    Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).

    Foremkę do pieczenia posmarować masłem i wysypać kaszą manną (karbowana-keksówka o dolnych wymiarach 12cm x 23cm).

    Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Otrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z truskawkami. Ostawić.

    Masło zmiksować na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Miksując stopniowo dodawać cukier.

    Następnie, cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka.

    Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.

    Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.

    1/2 ciasta przełożyć do foremki, wyłożyć truskawki i przykryć pozostałym ciastem. (Najlepiej starym i pewnym sposobem, całe ciasto wyłożyć a truskawki ułożyć na wierzchu).

    Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godz. (do suchego patyczka).

    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

    Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!
     ciasto, ciasto przepisy, ciasto piaskowe, ciasto pieskowe przepisy, najlepsze ciasto piaskowe, ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, truskawki, truskawki przepisy,

     

    (Visited 1 035 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Strucla drożdżowa z truskawkami
    next
    Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami
    previous
    Strucla drożdżowa z truskawkami
    next
    Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami

    2 komentarze Ukryj

    Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi