0 0
Ciasto Orzechowe – Najlepsze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Orzechowe – Najlepsze

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszne ciasto orzechowe, wilgotne i delikatne. Do upieczenia ciasta koniecznie użyjcie mąki Krupczatki, ja używam produktów Lubelli, mają na opakowaniu podpowiedź do jakiego rodzaju wypieków najlepiej ich użyć.

Mąka krupczatka najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia ciast kruchych, to synka mąka pszenna, odrobinę przypominająca drobniutki piasek. Bardzo ją lubię i wiem, że ciasta z niej upieczone są delikatne i kruche. Ciasto orzechowe będzie dość wilgotne, a jednocześnie doskonale się kroi. Aby ciasto się udało wszystkie wykorzystane składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jednolita temperatura produktów pozwoli uniknąć zakalca.

Po całkowitym wystudzeniu przechowujcie ciasto pod szklanych lub plastikowym kloszem, dzięki temu ciasto orzechowe zachowa wilgotność i z każdym dniem będzie jeszcze smaczniejsze. W chłodnym miejscu możemy ciasto przechowywać nawet do 3 dni.

Smacznego 🙂

Ciasto Orzechowe

Ciasto Orzechowe

Składniki na ciasto koniecznie w temperaturze pokojowej:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki do piany z białek (w sumie 1 1/2 szkl.)
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej krupczatki (u mnie Lubella Puszysta Krupczatka)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 60 g orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople zapachu waniliowego lub migdałowego (u mnie migdałowy)

Sposób przygotowania ciasta orzechowego:

Tortownicę 24 – 26 cm. z kominem lub tak jak u mnie porcelanowa miseczka posmarowana masłem i oprószona mąką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki i komin posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

Orzechy zmiksować na drobną mąkę.

Mąki, orzechy, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać, odstawić.

Masło, zapach i cukier zmiksować na puszystą masę, najlepiej płaską końcówką na wysokich obrotach przez ok. 5 min. Do masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować na średnich obrotach.

Kiedy masa maślana i żółtka są dokładnie wymieszane dodajemy do nich mąki z orzechami, mieszamy na średnich obrotach, żeby składniki dokładnie się połączyłī. Powstanie dość gęste ciasto.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać w dwóch częściach cukier. Ubijać do chwili kiedy piana będzie lśniąca i sztywna.

Do ciasta dodać ok. 1/4 piany i wszystko dokładnie i szybko zmiksować, żeby rozluźnić ciasto. Następnie pianę dodajemy w 2 częściach i mieszamy delikatnie, ale bez przesady, chodzi o dokładne wymieszanie składników.
Ciasto przekładamy do formy.

Pieczemy w 180 st.C z termoobiegiem przez 35-40 min. przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy na kuchennej kratce w formie. Chłodne ciasto wyjmujemy
z tortownicy, powinni wyjść bez najmniejszych problemów.

Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub czekoladą rozpuszczoną z 1/4 szklanki mleka i posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Ciasto przechowujemy pod kloszem, żeby zachowało wilgotność.

Smacznego 🙂

Ciasto Orzechowe
Ciasto Orzechowe
Ciasto Orzechowe
  • Ciasto Orzechowe
  • Ciasto Orzechowe
  • Ciasto Orzechowe
(Visited 4 095 times, 2 visits today)

Dorota

Pieczona Polędwica Wieprzowa
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku
Surówka z Kapusty Kiszonej
next
Surówka z Kapusty Kiszonej
Pieczona Polędwica Wieprzowa
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku
Surówka z Kapusty Kiszonej
next
Surówka z Kapusty Kiszonej

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »