Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo maślane ciasto, a na dodatek maślany lukier. Ciasto jest wilgotne i sycące o intensywnym maślanym smaku. Dodatek kwaśnych malin naprawdę doskonale pasuje do bardzo słodkiego lukru.
Taki lukier robiłam po raz pierwszy i zrobię jeszcze nie raz, do muffinów lub cytrynowego ciasta.
Przygotowujemy go na chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Nakładamy na jeszcze gorące ciasto, dzięki temu rozpływa się po całej powierzchni równą warstwą.
Ja piekłam ciasto maślane w niewielkiej, prostokątnej foremce do tart, ale można upiec je w większej, np. kwadratowej , wtedy będzie nieco cieńsze i łatwiej będzie można rozprowadzić na nim lukier maślany.
To ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, wystarczą kuchenna rózga i drewniana łyżka. Ciasto pięknie rośnie i nie ma obawy, że opadnie.
Polecam nie tylko z lukrem maślanym, ale np. z kremem czekoladowym lub posmarowane tylko konfiturami.
Pyszne na śniadanie lub podwieczorek 🙂
Ciasto Maślane z Lukrem Maślanym
Składniki:
- 115 g masła roztopionego
- 1/2 szklanki wody (zimnej)
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy lub kilka kropli zapachu waniliowego
- 1 jajko (L)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Na lukier maślany:
- ok. 60 g (1/2 szkl.) masła roztopionego
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- zapach waniliowy
Do przybrania:
- Maliny
- Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Odstawić.
W dużej misce wymieszać roztopione masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt i jajko, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.
Do masy maślanej wsypać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto.
Ciasto przelać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie 35 cm x 14 cm, ale może być większa).
Piec ok. 20-25 min do ,,suchego patyczka”. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni po ok. 20 min można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150 st.C.
Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy lukier maślany.
Przygotowanie lukru:
W misce wymieszać masło z cukrem pudrem, mlekiem i zapachem waniliowym. Mieszać do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Odstawić, ale nie na zbyt długo.
Wyjąć ciasto i na jeszcze gorącym rozsmarować lukier. Zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia lukru.
Przybrać malinami i płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Ah, wygląda na bardzo wilgotne i puszyste:)
Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie 🙂 Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji “Letnie owoce”. Pozdrawiam 🙂
Izzy
Zapraszam na mojego bloga 🙂
Take it Izzy
Ależ cudeńko 🙂 !
Ciasto zrobiłam. Jest dość ciężkie i dość tłuste. Ale smak ma rzeczywiście maślany. Polewy nie robiłam bo ciasto i tak jest słodkie. Mimo wszystko nie żałuję, że wypróbowałam ten przepis.
Może źle zrobiłam ale ciasto jest tak tłuste nie do jedzenia przepraszam ale taka prawda