0 0
Ciasto maślane z maślanym lukrem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto maślane z maślanym lukrem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo maślane ciasto, a na dodatek maślany lukier. Ciasto jest wilgotne i sycące o intensywnym maślanym smaku. Dodatek kwaśnych malin naprawdę doskonale pasuje do bardzo słodkiego lukru.

Taki lukier robiłam po raz pierwszy i zrobię jeszcze nie raz, do muffinów lub cytrynowego ciasta.
Przygotowujemy go na chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Nakładamy na jeszcze gorące ciasto, dzięki temu rozpływa się po całej powierzchni równą warstwą.

Ja piekłam ciasto maślane w niewielkiej, prostokątnej foremce do tart, ale można upiec je w większej, np. kwadratowej , wtedy będzie nieco cieńsze i łatwiej będzie można rozprowadzić na nim lukier maślany.

To ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, wystarczą kuchenna rózga i drewniana łyżka. Ciasto pięknie rośnie i nie ma obawy, że opadnie.

Polecam nie tylko z lukrem maślanym, ale np. z kremem czekoladowym lub posmarowane tylko konfiturami.
Pyszne na śniadanie lub podwieczorek 🙂

 

 

Ciasto Maślane z Lukrem Maślanym

Składniki:

  • 115 g masła roztopionego
  • 1/2 szklanki wody (zimnej)
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy lub kilka kropli zapachu waniliowego
  • 1 jajko (L)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Na lukier maślany:

  • ok. 60 g (1/2 szkl.) masła roztopionego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka 
  • zapach waniliowy 

Do przybrania:

  • Maliny 
  • Płatki migdałowe 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Odstawić.

W dużej misce wymieszać roztopione masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt i jajko, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.

Do masy maślanej wsypać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto.

Ciasto przelać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie 35 cm x 14 cm, ale może być większa).

Piec ok. 20-25 min do ,,suchego patyczka”.  Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni po ok. 20 min można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150 st.C.

Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy lukier maślany.

Przygotowanie lukru:

W misce wymieszać masło z cukrem pudrem, mlekiem i zapachem waniliowym. Mieszać do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Odstawić, ale nie na zbyt długo.

Wyjąć ciasto i na jeszcze gorącym rozsmarować lukier. Zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia lukru.

Przybrać malinami i płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

(Visited 1 895 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Weekendowe Menu nr.9 – na pierwszy dzień lata i wakacji
Weekendowe Menu
next
Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności
previous
Weekendowe Menu nr.9 – na pierwszy dzień lata i wakacji
Weekendowe Menu
next
Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności

5 komentarzy Ukryj

Ciasto zrobiłam. Jest dość ciężkie i dość tłuste. Ale smak ma rzeczywiście maślany. Polewy nie robiłam bo ciasto i tak jest słodkie. Mimo wszystko nie żałuję, że wypróbowałam ten przepis.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »