0 0
Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami  (bez miksera)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami (bez miksera)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 Ciasto – pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto jogurtowe najsmaczniejsze jest posypane cukrem pudrem.  Do przygotowania ciasta nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy kuchennej rózgi/trzepaczki.
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorosłych. Długo zachowuje świeżość 🙂
W sezonie rabarbarowym trzeba je zrobić, chociaż jeden raz.
Polecam na letni deser 🙂
 
Ciasto Jogurtowe z Truskawkami i rabarbarem  
 

Ciasto Jogurtowe z Letnimi Owocami 

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Szczypta soli

Ponadto:

Sposób przygotowania ciasta jogurtowego:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. 
Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia.
 
Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy.
 
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok.

Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy.

Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto).

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka.

 
Ciasto studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, ciasto jogurtowe przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto, ciasto przepis
Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża.
Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek 🙂
(Visited 9 709 times, 2 visits today)

Dorota

Łosoś z Warzywami
previous
Łosoś Smażony z Warzywami Julienne
Ciasto na Pizzę
next
Ciasto na Pizzę – Domowe Najlepsze
Łosoś z Warzywami
previous
Łosoś Smażony z Warzywami Julienne
Ciasto na Pizzę
next
Ciasto na Pizzę – Domowe Najlepsze

7 komentarzy Ukryj

A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to naprawdę ważne. To bardzo pewne ciasto tylko ważne żeby nie wyjmował składników prosto z lodówki

Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, dołączę przepis do kolekcji i wypróbuję. Przy okazji chciałam zapytać dlaczego przestały przychodzić newslettery?

Pani Beato, muszę sprawdzić bo newslettery wysyłane są bez zmian, może znalazły się w SPAM-ie, proszę sprawdzić, a ja sprawdzę u informatyka. Dziekuję i pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »