• Home
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
0 0
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i serem. Połączenie sera i truskawek z ciepłym drożdżowym ciastem to jeno z najmilszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Dom pachniał drożdżami i truskawkami. Wiedziałyśmy z siostrą, że lada chwila mam wyjmie wtedy jeszcze z prodiża, wspaniałe i pulchne ciasto. dostawałyśmy kawałek jeszcze lekko ciepłego ze szklanką mleka.

Ach te wspomnienia 🙂

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Składniki:
  • Zaczyn drożdżowy
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Serowe nadzienie:
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 300 g truskawek (pokrojonych w małą kostkę
  • 500 g sera (trzykrotnie zmielonego) w miarę suchego.
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn jak na filmie (klik)

 

Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i skórkę z cytryny. Przy pomocy haka, wyrobić gęste ciasto, wlać masło i przez 4-5 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5 -2h.

 

W między czasie żółtka połączyć z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą jasną masę.

 

Do sera dodać masę z żółtek, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone truskawki, ponownie wymieszać, odstawić.

 

Ciasto (wyrośnięte) wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt ok. 30×20 cm.

 

Na środku ciasta umieścić ser, zawinąć w ciasto. Powinien powstać gruby rulon. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, ułożyć w wieniec, naciąć ostrym nożem. Przykryć i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika do 175 oC, na ok. 15 min.

 

Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min do zrumienienia się ciasta drożdżowego. Uchylić piekarnik i tak studzić ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Lekko ciepłe ciasto można polukrować.
Smacznego!

(Visited 974 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
Pierożki ze Szpinakiem
next
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
previous
Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
Pierożki ze Szpinakiem
next
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

9 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »