Jak to zrobiłam, krok po kroku:
łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i serem. Połączenie sera i truskawek z ciepłym drożdżowym ciastem to jeno z najmilszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Dom pachniał drożdżami i truskawkami. Wiedziałyśmy z siostrą, że lada chwila mam wyjmie wtedy jeszcze z prodiża, wspaniałe i pulchne ciasto. dostawałyśmy kawałek jeszcze lekko ciepłego ze szklanką mleka.
Ach te wspomnienia 🙂
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
- Zaczyn drożdżowy
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru (lub więcej)
- 300 g truskawek (pokrojonych w małą kostkę
- 500 g sera (trzykrotnie zmielonego) w miarę suchego.
- Skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i skórkę z cytryny. Przy pomocy haka, wyrobić gęste ciasto, wlać masło i przez 4-5 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5 -2h.
W między czasie żółtka połączyć z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą jasną masę.
Do sera dodać masę z żółtek, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, na koniec dodać pokrojone truskawki, ponownie wymieszać, odstawić.
Ciasto (wyrośnięte) wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt ok. 30×20 cm.
Na środku ciasta umieścić ser, zawinąć w ciasto. Powinien powstać gruby rulon. Ciasto przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, ułożyć w wieniec, naciąć ostrym nożem. Przykryć i odstawić na czas nagrzewania się piekarnika do 175 oC, na ok. 15 min.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min do zrumienienia się ciasta drożdżowego. Uchylić piekarnik i tak studzić ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
9 komentarzy Ukryj
Wygląda pyszne!
Bardzo dziękuję 🙂
Piękne ciasto, czas ostro ruszyć z owocowymi dodatkami.
To prawda jedyny taki czas w roku 🙂
Już mi ślinka leci, zachlapałam podłogę :)) Czekam na polskie truskawki
Piękne zdjęcie, ciasto musi być pyszne 🙂
Wygląda pysznie:) Poczekam na truskawki z ogródka i je wypróbuję.
Pozdrawiam
Jeju zakochałam się ! Takie zdjęcia zrobiłaś, że ślinka leci a ser i truskawki cieście to najlepsze co może być !
pięknie podane ciacho, bardzo ładna patera:)