• Home
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów
0 0
Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle delikatne i puszyste ciasto drożdżowe. Pachnie niesamowicie skórkami z cytrusów. Znakomicie nadaje się do krojenia jak i odrywania sporych kawałków ciasta. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest bardzo słodkie. Dla mnie pyszne. 
Bardzo polecam. 

 

Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 3 jajka (L) 
  • 370 gr mąki pszennej tortowej i ok. 80 gr do podsypania
  • 120 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml. mleka (2%)
  • 40 gr drożdży świeżych 
  • szczypta soli
  • 170 gr bardzo miękkiego masła 
  • Skórki otarte z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny
  • 100 gr gorzkiej czekolady 
  • 2-3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn. W szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, drożdże i cukier muszą się całkowicie rozpuścić. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić na 15 min. Zaczyn musi badzo dobrze wyrosnąć. 
  2. W misie miksera połączyć pozostałą mąkę, cukier, sól, wymieszać i na czas wyrastania zaczynu odstawić w ciepłe miejsce. 
  3. Wyrośnięty zaczyn wlać do misy z suchymi składnikami. Przy pomocy miksera z końcówką do wyrabiania ciasta (hak) miksować na średnich obrotach całość. Kiedy składniki zaczną się łączyć pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując. 
  4. Następnie do ciasta dodajemy partiami miękkie masło, po jednej kostce, cały czas miksujemy na średnich obrotach. Kiedy całe masło rozpuści się już w cieście, kontynuujemy miksowanie do chwili kiedy ciasto będzie błyszczące, całość zajmie ok. 10 min. 
  5. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić lub nawet potroić objętość. 
  6. Wyrośnięte ciasto, uderzamy pięścią i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Ciasto będzie dość luźne, więc należy podsypać je częścią mąki i wyrobić do chwili kiedy zacznie odchodzić od rąk (ok.2 min). 
  7. Następnie rękami rozłożyć i uformować prostokąt u mnie ok. 30 x 30 cm. 
  8. Na ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Zwijamy w rulon. Przy pomocy noża dzielimy na ok. 10 równych plastrów. 
  9. W tortownicy 26-28 cm (u mnie 28cm)  posmarowanej masłem i wysypanej mąką, układamy plastry (przecięciem do góry) w pewnej odległości, żeby miały miejsce na rośnięcie. 
  10. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min, lub na czas nagrzewania się piekarnika. 
  11. Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC, grzałka góta/dół. 
  12. Pieczemy ciasto ok. 25-30 min, do zrumienienia. 

Wyjmujemy i studzimy na kratce, ciepłe lukrujemy. 

Przygotowanie nadzienia:

  1. Skórki otarte z pomarańczy, limonki i cytryny umieścić w szklanym naczyniu. 
  2. Czekoladę dokładnie posiekać na małe kawałki (można malakserem). 
  3. Kandyzowaną skórkę drobno posiekać.  
  4. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. 

Lukier:

  1. W szklanym naczyniu umieścić cukier puder, dodać wrzątek i dokładnie, energicznie wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. 

Smacznego. 

 

 

 

Zapraszam Was do kwietniowego wydania miesięcznika ELLE, znajdziecie tam mój przepis na bakłażanowe roladki. Zapraszam 🙂 

(Visited 1 271 times, 1 visits today)

Dorota

previous
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI
next
Tarta limonkowa na Pie Day – Dzień Tarty
previous
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI
next
Tarta limonkowa na Pie Day – Dzień Tarty

7 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »