• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Drożdżowe z Cytrynowym Nadzieniem – pull apart bread
Ciasto Drożdżowe z Cytrynowym Nadzieniem – pull apart bread

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe z Cytrynowym Nadzieniem – pull apart bread

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne drożdżowe ciasto przełożone cytrynowym, maślanym nadzieniem. Do przygotowania ciasta używamy suchych drożdży, a to powoduje, że czas wyrastania jest dość długi. Nie należy się, więc niepokoić kiedy po ok. godzinie, nie  zauważymy zdecydowanej zmiany w objętości ciasta. Z pewnością ciasto pięknie wyrośnie potrzebuje jednak znacznie więcej czasu, niż ciasto przygotowane na zaczynie ze świeżych drożdży.
    Po wyrośnięciu ciasto doskonale się wyrabia, jest sprężyste i dość gęste, więc nie ma obawy, że zacznie lepić się do rąk. To doskonały przepis do wszelkiego rodzaju zawijanych wypieków i bułeczek.

    Ciasto przeznaczone jest do odrywania, ale równie dobrze można kroić je nożem, doskonale sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek, można podawać je posmarowane masłem z odrobiną dżemu np. domowego pomarańczowego. Połączenie cytryny z pomarańczą jest dla mnie idealne.

    Polecam 🙂

     

     

     

    ciasto-drozdzowe

     

    Ciasto Drożdżowo-Cytrynowe – Pull Apart Bread

    Składniki w temperaturze pokojowej:

    • 2 + 3/4 szklanki mąki pszennej (dodajemy mąkę w dwóch partiach)
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki mleka (2%)
    • 100 g margaryny (u mnie Kasia)
    • 2 jajka (L)
    Na cytrynowe nadzienie:
    • Skórka otarta z 1,5 dużej cytryny
    • 1/4 szklanki cukru
    • 50 g rozpuszczonego masła
    Ponadto:
    • cukier puder do oprószenia ciasta
    • 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

    Sposób przygotowania:

    W misie miksera lub dużej misce (jeśli nie używamy miksera) połączyć 2 szklanki mąkę, cukier, drożdże i sól, dokładnie wymieszać.

    Margarynę i mleko podgrzać, mieszać do chwili kiedy margaryna całkowicie się rozpuści. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, powinno być ciepłe nie gorące.

    Do suchych składników wlać mleko z margaryną i wyrabiać, najlepiej płaską końcówką miksera
    lub ręką. Kiedy składniki zaczną się łączyć pojedynczo dodawać jajka cały czas wyrabiając. Ciasto będzie dość luźne. Następnie wyrabiając na średnich obrotach miksera wsypywać pozostałe 3/4 szklanki mąki. Powinno powstać gęste, ciągnące ciasto (takie jak na zdjęciu). Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się sprężyste i będzie ładnie odchodzić od ręki lub mieszadła (zajmie to ok. 6-8 min).

    Ciasto zdrapać ze ścianek misy i uformować kulę. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrastania na ok. 1,5-2 godz. Ciasto powinno podwoić objętości.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić. Lekko podsypując mąką rozwałkować na prostokąt ( u mnie ok. 30×25 cm). Przy pomocy noża lub radełkiem podzielić placek na trzy równe paski (tak jak na zdjęciu niżej).

    Pierwszy pasek posmarować 1/3 nadzienia cytrynowego*, przykryć drugim paskiem, który posmarować 1/3 nadzienia, przykryć ostatnim paskiem ciasta i tę cześć posmarować pozostałym nadzieniem. Lekko wyrównać boki.

    Ostrym nożem podzielić ciasto równe kawałki.

    Foremkę keksową (u mnie jednorazowa 26 cm x 10 cm) posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

    Kawałki ciasta układamy tak, aby do brzegu formy dotykała nieposmarowana część ciasta, a jeden kawałek z drugim stykały się częścią posmarowaną cytrynowym nadzieniem.

    Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Rozgrzewamy piekarnik do 175 st.C z termoobiegiem.

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika z wierzch smarujemy rozkłóconym jakiem. Pieczemy 30-35 min do zrumienienia i suchego patyczka, jeśli ciasto w trakcie pieczenia zbyt mocno się rumieni można przykryć je folią aluminiową.

    Upieczone ciasto studzimy przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie studzimy w formie na kratce. Lekko ciepłe ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.

    *Przygotowanie nadzienia cytrynowego:

    W miseczce połączyć skórkę z cytryny i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić
    na 5 min. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.

    Smacznego 🙂

     

    • ciasto-przepis
    • ciasto
    • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, drożdżowe, drożdżowe ciasto, drożdżowe ciasto, przepis, drożdżowe ciasto przepisy, drożdżowe przepisy, drożdżowe ciasto przepis, wielkanoc, wielkanoc przepisy, wielkanoc przepis, przepisy na święta

     

    Przygotowanie nadzienia cytrynowego:

     

    cytryna

     

    Przygotowanie ciasta:

     

    ciasto-drożdżowe-1

     

    drożdżowe

     

    drożdżowe-1

     

    drożdżowe-2

     

    drożdżowe-3

     

    drożdżowe-4

     

    drożdżowe-5

     

    ciasto-przepisy

     

    (Visited 886 times, 1 visits today)

    Dorota

    Mazurek Wielkanocny z ryżu i bakalii
    previous
    Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny
    Chleb do Żury Wielkanocnego
    next
    Chlebki do Żurku Wielkanocnego
    Mazurek Wielkanocny z ryżu i bakalii
    previous
    Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny
    Chleb do Żury Wielkanocnego
    next
    Chlebki do Żurku Wielkanocnego

    6 komentarzy Ukryj

    Pozostaw odpowiedź miki Anuluj pisanie odpowiedzi