Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto marmurkowe.
Delikatne, a’la piaskowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Deser dla całej rodziny, a szczególnie lubiane przez dzieci.
Polecam 🙂
Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowa
Składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 2,5 łyżki kakao
- szczypta soli
- 5-6 kropli zapach waniliowy i zapachu pomarańczowego
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka rozdzielić na białka i żółtka. |
2
Done
|
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. |
3
Done
|
Do masy z białek wsypać w dwóch częściach mąki, po każdym dodaniu wymieszać. |
4
Done
|
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao, dokładnie wymieszać każdą z części ciasta. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.Ciasto włożyć do formy (22x30 cm, lub nieco większej), posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką lub mąką. Ciasto kakaowe wkładamy w dwóch partiach, na dno czekoladowe, następnie pomarańczowe i na wierzch pozostałe czekoladowe. Ciasto pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka. Zimne ciasto lukrujemy. Smacznego :) |
6
Done
|
3 komentarze Ukryj
Wszystko super tylko co z proszkiem do pieczenia, bo w składnikach go brak, a w opisie jest?
Dziekuję, już uzupełnione 🙂
Zamiast wody sodowej do części pomarańczowej można dodać nektar z pomarańczy albo wyciśniętą pomarańcze. Znam tez wersję z Cienka warstwa galaretki na wierzchu.