0 0
Ciasto Czekoladowo Mandarynkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Czekoladowo Mandarynkowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo intensywnie czekoladowe ciasto z wyczuwalnym smakiem mandarynki i lekką goryczą skórki. Jest bardzo wilgotne i owocowe.
Do ciasta dodajemy dość dużą ilość cukru, ale jest to konieczne, żeby złagodzić gorycz mandarynkowej skórki.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, wszystkie składniki sieka się w malakserze. Trzeba jedynie poczekać, żeby ugotowane mandarynki wystygły.
Jeśli mają pestki to koniecznie trzeba je usunąć przed miksowanie, jeśli zostawimy je w cieście, będzie ono tak gorzkie, że może nie nadawać się do jedzenia.

Ciasto doskonale się przechowuje nawet do 3 dni. Trzeba je jedynie dokładnie wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Jest to zdecydowanie jesienno-zimowy przepis, do tej pory nigdy nie piekłam go w lecie, zawsze przypominam sobie o min, kiedy robi się zimno.

Polecam, jest pyszne 🙂

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, czekolada, czakolada przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepis, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, mandarynki, mandarynki przepisy, ciasto z mandarynkami

 

Ciasto Czekoladowo–Mandarynkowe

Składniki:

  • 4 mandarynki 
  • 6 jajek (L)
  • 260 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao ( u mnie Wedlowskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów laskowych zmielonych lub drobno posiekanych 
  • 50 g suszonej żurawiny  
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mandarynki  (w całości ze skórką)  wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą do ich przykrycia, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

Ugotowane mandarynki odcedzamy, wyjmujemy z garnka i pozostawimy do ostygnięcia.
Jeśli mają pestki usuwamy je.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.
Formę 24 cm., z rozpinanym brzegiem wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem,
a następnie oprószamy tartą bułką.

Ugotowane mandarynki (w całości, ze skórą) wkładamy do malaksera, miksujemy  przez chwilę,
aby widoczne były  kawałkami skórki.

Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, zmielone orzechy, posiekaną żurawinę i jajka, miksujemy
prze ok. 1 min, żeby rozdrobnić składniki.

Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i kakao, mieszamy. Wsypujemy do masy mandarynkowej
i miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki, wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy 50 – 55 min do suchego patyczka. Studzimy przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Zimne ciasto można polać roztopioną czekoladą lub polukrować.

Polewa czekoladowa:

Tabliczkę czekolady (100 g.) rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka, powinna powstać gęsta masa
o konsystencji płynnego miodu. Taką polewą polewamy ciasto i rozsmarowujemy czekoladę
od środka ku brzegom. Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, czekolada, czakolada przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepis, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, mandarynki, mandarynki przepisy, ciasto z mandarynkami
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, czekolada, czakolada przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepis, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, mandarynki, mandarynki przepisy, ciasto z mandarynkami
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, czekolada, czakolada przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepis, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, mandarynki, mandarynki przepisy, ciasto z mandarynkami
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, czekolada, czakolada przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepis, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, mandarynki, mandarynki przepisy, ciasto z mandarynkami

 

 

(Visited 3 545 times, 1 visits today)

Dorota

Postna Kapusta z Grochem
previous
Kapusta z Grochem – Postna
Przepis na Likier Cytrynowy
next
Cytrynówka – Domowy Likier Cytrynowy
Postna Kapusta z Grochem
previous
Kapusta z Grochem – Postna
Przepis na Likier Cytrynowy
next
Cytrynówka – Domowy Likier Cytrynowy

6 komentarzy Ukryj

Dziękuję za szybką odpowiedź, ciasto wygląda bardzo apetycznie, chciałabym je zrobić na święta, widac, że jest przyjemnie wilgotne, zdziwiłam się, że ńie ma w nim tłuszczu. Proszę jeszcze napisać czy orzechy laskowe mają być rozdrobnione, czy w całości?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »