0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ta zima będzie mi się kojarzyła  z siarczystym mrozem, chociaż zaczęła się tak niewinnie i łagodnie. 
Na taką pogodę nie ma nic lepszego niż pachnące, czekoladowe ciasto. Pogrzebałam w kilku książkach, Nigelli ma się rozumieć, bo kiedy mam ochotę na czekoladowy wypiek odruchowo sięgam po jej książki. Przepis znalazłam w ,,Kuchnia, przepisy z serca domu”, nie używamy w nim mąki tylko mielone migdały a ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i zamieniłam limonkę na cytrynę. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, chociaż wygląda jak ciężkie brownie. 
Piekłam je w niedzielny poranek, w szlafroku z filiżanką kawy stojącą obok miksera, kiedy moi chłopcy jeszcze spali. W domu było cicho i ciepło, (choć na dworze prawie -20 oC). Po chwili w całym domu zaczęło pachnieć czekoladą:) był to cudowny początek bardzo miłego dnia. 
Gorąco polecam, spróbujcie, może i Was nastroi radośnie na przekór zimie!

Ciasto czekoladowo-cytrynowe

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g masła 
  • 6 jajek 
  • 270 g cukru 
  • 100 g mielonych migdałów (dałam pół na pół z orzechami włoskimi) 
  • 4 czubate łyżki kakao w proszku 
  • Skórka starta z jednej małej cytryny i sok z połowy cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC., dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Orzechy i migdały mielimy dokładnie. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnych oczkach tarki. 
  2. Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodpornym naczyniu które umieszczamy na garnku z gotującą wodą i topimy, (można również umieścić je w mikrofali). Stopione czekoladę i masło dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  3. Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i miksujemy na wysokich obrotach, powinna powstać jasna puszysta masa z delikatnymi bąbelkami na wierzchu. 
  4. Migdały i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopioną i ostudzoną czekoladę z masłem, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do gorącego piekarnika 
  5. Pieczemy  40-45 min zgodnie z przepisem Nigelli (ja piekłam 65 min) do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy, np. cukrem pudrem. 

Smacznego!

(Visited 214 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta Cytrynowa
next
Obiad meksykański, sos i domowe tortille
previous
Tarta Cytrynowa
next
Obiad meksykański, sos i domowe tortille

13 komentarzy Ukryj

Jak działa na katar nie wiem, ale z gorączką mojego synka poroadziło sobie znakomicie, dziecko gania jak ,,fryga” i może paracetamol miał tu jakiś udział, ale z pewnością mniejszy niż ciasto;) Życzę zdrowia!

Pozostaw odpowiedź DarkANGELika Anuluj pisanie odpowiedzi