• Home
  • Ciasta
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką
0 0
Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto jest bardzo wilgotne i czekoladowe. Przypomina czekoladki z wiśniowym nadzieniem 🙂

Do przygotowania ciasta, nie potrzeba miksera, wszystkie czynności wykonujemy przy pomocy łyżki i kuchennej rózgi.
Ciasto jest niezbyt duże, bo najlepiej piec je w 20 cm lub 24 cm foremce. 

Piecze się je długo i dlatego może okazać się, że trzeba je przykryć folią, żeby zbyt mocno nam się nie spiekło. Dodatek konfitury jest to konieczny, ale można zastąpić ją np. truskawkową lub jagodową. To właśnie dzięki konfiturze ciasto jest takie wilgotne i smaczne.

Przechowywane po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu, wytrzyma z powodzeniem 3 dni.

Polecam szczególnie do kawy, pycha 🙂

 

 

Ciasto czekoladowe z wiśniami i porzeczkami

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 170 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 300 g konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka świeżych czarnych porzeczek (opcjonalnie)
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Tortownicę (u mnie 20 cm) posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Suche składniki mąkę, proszek do pieczenia i sol, połączyć, wymieszać i przesiać. Odstawić.

W niewielkim garnuszku roztopić masło, cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać (nie gotować). Zdjąć z ognia i przelać do dużej miski, zostawić na 5 min, żeby masa przestygła.

Następnie dodać konfiturę wiśniową i jajka, zamieszać tylko do połączenia się składników.

Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.

Przelać do foremki, na wierzch wyłożyć porzeczki.

Piec w gorącym piekarniku przez ok. 50 -60 min, do suchego patyczka.

Po ok. 40 min. można ciasto przykryć folią aluminiową gdyby zbyt mocno się przypiekało.

Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce w foremce prze ok. 15 min. Następnie wyjąć
i całkowicie wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

(Visited 1 337 times, 1 visits today)

Dorota

Surówka do obiadu
previous
Surówka z ogórka i rzodkiewki bardzo lekka
next
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
Surówka do obiadu
previous
Surówka z ogórka i rzodkiewki bardzo lekka
next
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »