Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto jest bardzo wilgotne i czekoladowe. Przypomina czekoladki z wiśniowym nadzieniem 🙂
Do przygotowania ciasta, nie potrzeba miksera, wszystkie czynności wykonujemy przy pomocy łyżki i kuchennej rózgi.
Ciasto jest niezbyt duże, bo najlepiej piec je w 20 cm lub 24 cm foremce.
Piecze się je długo i dlatego może okazać się, że trzeba je przykryć folią, żeby zbyt mocno nam się nie spiekło. Dodatek konfitury jest to konieczny, ale można zastąpić ją np. truskawkową lub jagodową. To właśnie dzięki konfiturze ciasto jest takie wilgotne i smaczne.
Przechowywane po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu, wytrzyma z powodzeniem 3 dni.
Polecam szczególnie do kawy, pycha 🙂
Ciasto czekoladowe z wiśniami i porzeczkami
Składniki:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 170 g cukru
- 2 jajka (L)
- 300 g konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego
- 1 szklanka świeżych czarnych porzeczek (opcjonalnie)
- Cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Tortownicę (u mnie 20 cm) posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Suche składniki mąkę, proszek do pieczenia i sol, połączyć, wymieszać i przesiać. Odstawić.
W niewielkim garnuszku roztopić masło, cukier i czekoladę, dokładnie wymieszać (nie gotować). Zdjąć z ognia i przelać do dużej miski, zostawić na 5 min, żeby masa przestygła.
Następnie dodać konfiturę wiśniową i jajka, zamieszać tylko do połączenia się składników.
Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
Przelać do foremki, na wierzch wyłożyć porzeczki.
Piec w gorącym piekarniku przez ok. 50 -60 min, do suchego patyczka.
Po ok. 40 min. można ciasto przykryć folią aluminiową gdyby zbyt mocno się przypiekało.
Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce w foremce prze ok. 15 min. Następnie wyjąć
i całkowicie wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
3 komentarze Ukryj
jakie pyszności
witam! wspaniała stronka! czy mogę ciasto posypać porzeczkami czerwonymi mrożonymi?
Oczywiscie możesz posypać je mrożonymi porzeczkam, czerwonymi, a nawet białymi . Wszystkie bedą dobre 🙂