Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, nie musimy przy tym używać miksera. Składniki na ciasto możemy posiekać nożem, a masę cytrynową wystarczy wymieszać kuchenną rózgą.
Ja do masy cytrynowej dodaję niewielką ilość kwasku cytrynowego bo bardzo lubię intensywny smak cytrynowy, ale jeśli nie chcecie lub nie lubicie kwasku można go z powodzeniem pominąć. Ciasto bez kwasku cytrynowego będzie miało delikatniejszy smak, ale wciąż będzie pyszne i cytrynowe.
Ciast cytrynowe można podawać zaraz po wystudzeniu i zastygnięciu lukru, ale moim zdaniem najsmaczniejsze jest następnego dnia, niestety rzadko ma okazję wytrwać tak długo.
Ciasto cytrynowe jest idealnym deserem na każdą okazję, a w naszym domu jest tradycyjnym wielkanocnym ciastem.
Polecam 🙂
Ciasto Cytrynowe
Składniki:
na ciasto:
- 110 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- szczypta soli
na masę cytrynową:
- 4 jajka (L)
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 cytryny – otarta skórka i wyciśnięty sok
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 0,5 cytryny
- Sposób przygotopwania:
Sposób przygotowania ciasta:
Masło zmiksować na puszystą masę, najlepiej płaską końcówką. Kiedy masło jest puszyste dodać żółtko i cukier, zmiksować. Mąki, sól, proszek i skórkę z cytryny wymieszać razem i wsypać do masy maślanej, zmiksować. Powinny powstać grube okruchy.
Ciastem wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie kwadratowa 21 x 25 cm). Piec ciasto ok. 8 -10 min w 180 st.C.
Podpieczone ciasto wyjąć i wlać na nie masę cytrynową.
Przygotowanie masy cytrynowej:
W dużej misce umieścić całe jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia sok, skórkę z cytryny i kwasek cytrynowy, zmiksować (można kuchenną rózgą nie potrzebny jest mikser). Powinna powstać luźna, gładka masa.
Na podpieczone ciasto wlać masę cytrynową.
Piec w 175 st.C. z termoobiegiem przez 25-30 min.
Po upieczeniu ciasto będzie dość ciemne, ale takie właśnie powinno być. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i lukrujemy. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Kroimy ostrym nożem.
Przygotowanie lukru cytrynowego:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Powinien powstać lukier tak gęsty, żeby można go
z łatwością rozsmarować na cieście. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego 🙂
15 komentarzy Ukryj
Witam, chciałam podpytać o wymiary brytfanki.
Uwielbiam wszystko co z cytryną! 🙂
moja ma 21 x 25 cm, ale może być również odrobinę większa.
Dziękuję za przepis na pyszne , dość łatwe i szybkie do zrobienia ciasto . Naprawdę polecam i podkreślam jego przecudny cytrynowy smak. Dla mnie Dorotko jednak ciut za słodkie nawet bez lukru. Ciekawe czy można zmniejszyć ilość do masy jajeczno cytrynowej?pozdrawiam Krystyna.
Oczywiście, można zmniejszyć ilość cukru 🙂
Witam
Dlaczego w opisie przygotowania nie jest wymienione 1 żółtko (ciasto) oraz 4 jajka tak jak w składnikach (masa cytrynowa) tylko “jajko”
Dzisiaj jestem właśnie w trakcie pieczenia i zdecydowałam się na dodanie powyższych tak jak w liście składników. Jednym słowem chodzi o to że lista składników nie zgadza się z tym co w opisie przygotowania.
Pozdrawiam
Już poprawione, rzeczywiście mój błąd, przepraszam 🙂
Ciasto przepyszne. Polecam. Pieklam ciut dłużej.
Jutro robię koniecznie 🙂
Popełniłam dziś to ciacho, czekam bo jeszcze w piecu. Ciekawe jak wyjdzie bo dodałam cukier kokosowy zamiast białego. Pani Doroto dzięki Pani zaczęłam piec i gotować. Dziękuję !!! od 3 lat tego nie robiłam, mój mąż jet Pani baardzo wdzięczny. Dziś zajadał placuszki z cukinią i marchewką a wczoraj upiekłam 2 szarlotki z mąki razowej 😉 już nie mogę się doczekać kolejnych dań z Pani bloga.
Bardzo się ciesze 😀
Mam pytanie, zastosowałam proporcje n spód zgodne z przepisem a ciasto wyszło lepkie, nie miałam grubych okruchów, co mogło pójść nie tak?
A czy podpiekła Pani ciasto przed wlaniem masy cytrynowej? Masę wlewamy na suche/podpieczone już ciasto, bo w innym wypadku spód nie ma czasu dokładnie się upiec i wtedy jest lepkie.
Miałam na myśli okruchy jeszcze na etapie przed pieczeniem spodu, u mnie ciasto kleiło sie do dłoni. Po upieczeniu okazało się że spód rozwarstwia się, cukier kokosowy też nie był chyba dobrym pomysłem, no jednym słowem nie udało mi się to ciasto ale nie poddam się, po świętach piekę jeszcze raz 🙂
Zrobilam i nie wyszło. Trzymałam sie roporcjo i sie zrobil jak by zakalec. Mokre w środku.
Dobrze rozumiem, że w całym cieście jest 3,5 szklanki cukru ????? To nie jest pomyłka ?