0 0
Ciasteczka Krucho-Piaskowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasteczka Krucho-Piaskowe

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasteczka a’la Magdalenki. Lekkie ciasteczka chrupiące zewnątrz i miękkie w środku.

Doskonały dodatek do kawy. Takie ciastka doskonale się przechowują, więc można je upiec i trzymać w słoju lub puszce.
Ciasteczka robi się błyskawicznie i bardzo łatwo, razem z przygotowanie ciasta i upieczeniem zajmie to maksymalnie 30 min.

Polecam, będziecie zachwyceni 🙂

 

WAŻNE: Ciasteczka po upieczeniu mogą być zupełnie białe, nie rumiane, ważny jest czas pieczenia, a nie ich wygląd.

Pamiętajcie każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Im dłużej trzymacie ciasteczka w piekarniku tym bardziej suche będą, a zależy nam na tym aby były kruche w środku.

 

Ciasteczka Kruche

Ciasteczka Krucho-Piaskowe

Składniki:

  • 1 jajko + 1 żółtko (L)
  • 90 g cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • po 4-5 kropli zapachu waniliowego i  pomarańczowego

 

(Visited 1 909 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce połączyć jajko, żółtko, cukier, zapach i skórkę, dokładnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy powstanie jasna masa dolać do niej olej i dokładnie wymieszać.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sol i proszek wymieszać.

2
Done

Do płynnych składników wsypać ok. połowy mąki wymieszać, kiedy składniki się połączą wsypać kolejną połowę pozostałej mąki, znowu wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać pozostałą mąkę i ręką zagnieść gładkie, ciasto.

3
Done

Ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek grubości ok. 3-4 cm. Lekko go spłaszczyć.
Nożem ciąć ukośne kawałki ok. 10 cm.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić niewielkie odstępy.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Ciasteczka piec 10-12 min, do lekkiego zrumienienia, ale jeśli będą zupełnie białe to też dobrze, wyjmujemy po max 12 min.
Studzić ciastka na kuchennej kratce.
Zimne można oprószyć cukrem pudrem.

Zimne ciastka przechowywać w słoju lub puszce.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Ciasto Czekoladowe
previous
Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe
Drożdżówki z Rabarbarem
next
Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową
Ciasto Czekoladowe
previous
Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe
Drożdżówki z Rabarbarem
next
Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową

3 komentarze Ukryj

Upiekłam! Sugestia dot. przechowywania byla nie do wykonania- ciasteczka wyszły przepyszne i zniknęły nie wiadomo kiedy. Mają aromat włoskich ciasteczek. Dzięki za przepis!

Robimy właśnie ciastka i narazie wyglądają pysznie .. Polecam bo łatwo upiec i szybko się robi moja cirka zrobiła je sama!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »