0 0
Ciasteczka Kruche Cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
200 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
skórka z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
na lukier cytrynowy
2 szklanki cukru pudru
1 sok z cytryny

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasteczka Kruche Cytrynowe

  • 6 porcje
  • Prosty

Składniki

  • na lukier cytrynowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsze ciasteczka jakie można zrobić w domu. Klasyczne kruche ciasto w tym przepisie z intensywnym cytrynowym smakiem. Bardzo polecam, ,można długo przechowywać, można polukrować, lub posmarować dżemem.

Smacznego 🙂

 

Kruche Ciastka

(Visited 1 705 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masło pokroić w niewielką kostkę.
W misie malaksera umieścić, mąkę, cukier masło i dokładnie posiekać, powinny powstać okruchy.
Następnie dodać żółtka i jajko, skórkę z cytryny i śmietanę, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Powinno to zająć 1 min.

2
Done

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć.
Zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godz.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem.

Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

4
Done

Wyjąć ciasto, odciąć ok. 1/3 (pozostałe ciasto włożyć do lodówki).
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto. Wycinać ciasta, układać na blasze.
Można wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Smarować spienionym białkiem.

5
Done

Ciastka piec 12-15 min do zrumienienia.
Wyjmować i od razy przekładać na kuchenną kratę do wystygnięcia.
Piec kolejną partię.
Zimne ciastka przechowywać w szczelnej puszce.

6
Done

przygotowanie lukru cytrynowego

W miseczce umieścić cukier puder, wlać do niego połowę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty dodawać po 1 łyżeczce sok i za każdym razem mieszać, szukając odpowiedniej gęstości.
Ciastka lukrujemy przed podaniem, nie przechowujemy polukrowanych tylko suche.

Dorota

previous
SZYSZKI z Ryżu Preparowanego
next
Babka Cytrynowa
previous
SZYSZKI z Ryżu Preparowanego
next
Babka Cytrynowa

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »