Składniki
-
200 g zimnego masła
-
300 g mąki pszennej
-
120 g mąki ziemniaczanej
-
120 g cukru
-
skórka z cytryny
-
2 łyżki śmietany 18%
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
na lukier cytrynowy
-
2 szklanki cukru pudru
-
1 sok z cytryny
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze ciasteczka jakie można zrobić w domu. Klasyczne kruche ciasto w tym przepisie z intensywnym cytrynowym smakiem. Bardzo polecam, ,można długo przechowywać, można polukrować, lub posmarować dżemem.
Smacznego 🙂
Steps
1
Done
|
Masło pokroić w niewielką kostkę. |
2
Done
|
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem.Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. |
4
Done
|
|
5
Done
|
|
6
Done
|
przygotowanie lukru cytrynowego |
5 komentarzy Ukryj
Wyszły bardzo pyszne😋
Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Wyszły wyśmienite. Polecam wszystkim. Trzyletnia córeczka miała świetną zabawę😍
Czy można dodać skórki pomarańczowej zamiast cytrynowej?
Oczywiście można dodać cytrynową zamiast pomarańczowej lub w ogóle pominąć skórkę 🙂