0 0
Chłodnik Litewski – zupa na lato

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chłodnik Litewski – zupa na lato

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealna, letnia zupa, jedyna taka o której z przyjemnością myślimy w czasie upałów.

Moje chłodniki są zawsze bardzo gęste, więc jeśli lubicie rzadsze, dolejcie nieco więcej kefiru. Chłodnik zawsze przygotowuję dzień wcześniej, bo lubię, kiedy smaki się  ,,przegryzą”
i wzmocnią. Czosnek nie jest konieczny, ale dodaję maleńki ząbek, dzięki niemu smak chłodnika jest bogatszy.

Polecam:)

chłodnik-litewski

Chłodnik Litewski

Składniki:

  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka (u mnie kefir)

  • 2 małe lub 1 duży pęczek młodej botwiny

  • 1 duży pęczek koperku

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 1 pęczek drobnego szczypiorku

  • 3 duże ogórki ,,kiszeniaki” (świeże ogórki, kupowane z przeznaczeniem do ukiszenia)

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • Pieprz

Przepisy na ZUPY

(Visited 10 989 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć, liście i łodyżki pokroić drobno, młode buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w naczyniu, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 min.

Następnie włożyć do garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 10 min. Odstawić do wystygnięcia.

2
Done

Warzywa umyć, ogórki obrać, wszystkie pokroić tak drobno jak lubimy, ja kroję bardzo drobno.

Do szklanego naczynia wlać kefir, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Następnie dodać wszystkie warzywa, wymieszać. Wlać zimną botwinkę (razem z sokiem), wymieszać.

Na koniec wsypać posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.

3
Done

Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc by smaki się ,,przegryzły".

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

4
Done

Dorota

previous
Szparagi po Flamandzku – najłatwiejsze krok po kroku
Jajka Smażone
next
Jajka Sadzone na 2 sposoby – film
previous
Szparagi po Flamandzku – najłatwiejsze krok po kroku
Jajka Smażone
next
Jajka Sadzone na 2 sposoby – film

15 komentarzy Ukryj

wygląda smakowicie 🙂 mam tylko jedno pytanie: co to są “kiszeniaki”? ogórek kiszony (taki z beczki) czy małosolny? a może jeszcze coś innego?

,,Kiszeniaki” to młode ogórki, które kupuje się z przeznaczeniem do ukiszenia:) Muszę zrobić zdjęcie i pokazać bo nazwa może być myląca przyznaję.

Poezja!!!, robie prawie taki sam,moge jesc 3x dziennie mam kompana w postaci mojego sloneczka- wnusia i synowej ( osobki wszystkozerne ), polecam

Ja robię go ze względu na mojego męża bo ja sama za zupami w kolorze czerwonym czy zbliżonym do czerwonego nie przepadam 😉 nie wiem dla czego 🙂

Nie rozumiem przepisow z danymi “1 peczek”. Przeciez peczek moze miec rozne wiekosci. To bardzo niedokladne. Rowniez “3/4 szklanki wody” – szklanki maja rowniez roznorakie wielkosci. Lepiej byloby podac takie dane w gramach lub ml.

W lecie kiedy najczęściej robimy chłodnik, pęczki są duże lub bardzo duże. Trudno określić wielkość, jedni lubią więcej drudzy mniej koperku, proszę użyć tyle ile panu odpowiada. Moje szklanki mają 230 ml., ale jeśli użīje pan nieco więcej, lub nieco mniej nie będzie to miało zasadniczego znaczenia dla samaku.
Gotowanie to szukanie własnych smaków, te które podaję w przepisie odpowiadają mnie, czasami piszecie, że coś jest za słone, za słodkie, lub za ostre, lub znowu nie słone, każdy musi znaleść swoją idealną ilość, koper, buraków, czy soli.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »