• Home
  • Chleb
  • Chlebek Hobbita – z mozzarellą i masłem czosnkowym
0 0
Chlebek Hobbita – z mozzarellą i masłem czosnkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chlebek Hobbita – z mozzarellą i masłem czosnkowym

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Wyobraźcie sobie, że ruszacie w daleką podróż i musicie zabrać ze sobą ,,suchy prowiant:, ale nie chcecie kanapek, tutaj ten chlebek sprawdzi się doskonale. Pyszny na ciepło i na ziemno. Można odgrzać go w tosterze.

Chlebek jest połączeniam ciasta i chleba, jest bardzo delikatny, puszysty i miękki, Dodatek mozzarelli i masła czosnkowego nadaje mu wytrawny smak.

Taki wypiek sprawdzi się doskonale jako dodatek do grillowanych mięs, smakuje doskonale z winem lub piwem.

Gorąco polecam 🙂

 

Chlebek Hobbita

Chlebek Hobbita

Składniki na jeden chlebek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
  • 1 łyżka cukru (10g)
  • 1 płaska łyżeczka soli (4g)
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki mleka (120 ml.)
  • 2 żółtka + 1 łyżka wody

 

  • 1-2 kulki mozzarelli

 

  • 35-40 g miękkiego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • natka i szczypiorek drobno pokrojone
(Visited 39 836 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko,żółtka wymieszane z łyżką wody, sól i mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło, chwilę mieszamy do połączenia składników.

2
Done

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy ręką przez ok. 5 min.
Z ciasta powinno powstać sprężyste, gładkie ciasto.

Do miski oprószonej mąką wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 mi. Ciasto delikatnie urośnie.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, palcami formujemy placek, nacinamy w kartkę (ja skalpelem, ale można również żyletką lub ostrym nożem).
Placek smarujemy *masłem czosnkowym.
W nacięcia wkładamy pokrojoną w paski mozarellę. Posypujemy częścią szczypiorku.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiem.

Chlebek pieczemy 20-25 min do ładnego zrumienienia, w czasie pieczenia chlebek ładnie wyrośnie.
Wyjmujemy, studzimy.
Podajemy na ciepło, lub po całkowitym wystudzeniu.
Chlebek można odgrzewać w tosterze.

Smacznego :)

5
Done

* Masło czosnkowe:

Masło włożyć do miseczki, dodać posiekaną natkę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i część (ok.1/3) szczypiorku. Dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.

Takiego masła użyjemy również do przygotowania ,,Pieczywa czosnkowego" - przepis na blogu

6
Done

Dorota

previous
Drożdżówki ze Śliwkami i Cynamonem
Pączki Serowe
next
Serowe Pączki z Ricotty
previous
Drożdżówki ze Śliwkami i Cynamonem
Pączki Serowe
next
Serowe Pączki z Ricotty

6 komentarzy Ukryj

Przepyszne! Dzieci zachwycone! Od teraz chlebek jest na liście naszych ulubionych przekąsek. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały przepis.

Świeżych będzie ok. 15-18 g. Proszę wcześniej zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć z odrobiną cukru, mąki i mleka. Niech chwilę postoi, aż lekko się ruszą drożdże, a potem to już jak w przepisie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »