Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Idealne ciasto na śniadanie. 
    Tym razem do ciasta, dodałam duszone jabłka, których zwykle używam do szarlotki. 
    Jeśli nie macie akurat takich jabłek, można przygotować je bardzo szybko.  

    Polecam.

    CHLEBEK BANANOWY 

    Składniki:

    • 3 duże, bardzo dojrzałe banany
    • 175 g mąki pszennej
    • 160 g cukru
    • 2 średnie jajka (M)
    • 75 g masła (stopionego)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki prażonych jabłek 
    • Skórka otarta z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny 
    Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. 
    2. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, mieszamy. 
    3. Banany rozgniatamy (najlepiej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), dodajemy jabłka, jajka, skórkę i sok z cytryny, mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. 
    4. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy ok. 50 min, do ,,suchego patyczka”. 
    5. Studzimy w formie przez 20 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. 
    Duszone jabłka:

    • 2-3 jabłka średniej wielkości (np Kortlandy)
    • 1 łyżka cukru 
    • 1/2 łyżeczki cynamonu 
    1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na niewielkie kawałki. 
    2. Wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy. 
    3. Dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny całkowicie się rozgotować. 

    Ciasto bananowe można podać na podwieczorek, deser lub na śniadanie. Idealnie pasuje do niego szklanka mleka. 

    Smacznego!

    (Visited 305 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem
    next
    Wiosenne tarty ze szpinakiem
    previous
    Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem
    next
    Wiosenne tarty ze szpinakiem

    4 komentarze Ukryj

    Pozostaw odpowiedź kachna Anuluj pisanie odpowiedzi