0 0
Chia Pudding z Mango

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chia Pudding z Mango

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z najmodniejszych ostatnio deserów lub śniadań. Maleńkie, chrupiące nasiona chia są niezwykle łatwe do przygotowania. Smak puddingu jest dość trudny do opisania, to smak który, albo się lubi, albo nie. Przypomina delikatną galaretkę z chrupiącymi ziarnami. Pudding jest zupełnie niesłodki, ma lekki smak kokosa, ale zero cukru i dopiero dodatek puree z mango nadaje całości bardzo delikatnej słodyczy.

Jeśli zdecydujecie się przygotować sobie pudding z nasion chia dokładnie czytajcie etykiety na opakowaniu, znajdziecie tam informację, że maksymalna dzienna dawka chia nie powinna przekraczać 15 g, na osobę, czyli ok. 1 łyżki do zupy suchych nasion.

Polecam poszukiwaczom oryginalnych smaków, mnie chia smakuje bardzo, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców.

Polecam 🙂

 

chia, chia przepisy, chia przepis, pudding z chia, nasiona chia, nasiona chia przepisy, chia przepis

 

Chia Pudding z Mango

Składniki dla 1 osoby:

1 łyżka suchych nasion chia (ok. 15g zalecana max. dawka dzienna)

1/4 szklanki mleka kokosowego

1/2 dużego dojrzałego mango

1/2 banana

Sposób przygotowania Puddingu z Chia:

Mleko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzać, nie powinno się gotować, ale być bardzo ciepłe.

Do miski wsypać nasiona chia i zalać je gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Przykryć talerzykiem i zostawić na ok. 15 min.

Mango obrać i zmiksować na puree, banana obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Odkryć pudding, zamieszać, wlać na wierzch puree z mango i ułożyć na nim pokrojonego banana.

Podawać od razu.

Smacznego 🙂

  • Pudding z Chia
  • Pudding z Nasionami Chia

 

 

(Visited 3 180 times, 1 visits today)

Dorota

Bakłażany Faszerowane
previous
Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym
Mazurek Wielkanocny z ryżu i bakalii
next
Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny
Bakłażany Faszerowane
previous
Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym
Mazurek Wielkanocny z ryżu i bakalii
next
Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny

5 komentarzy Ukryj

Tak, jak pudding z tapioki wielbię, tak do chia nie mogę się przekonać…
Może źle ją przygotowuję. Spróbuję Twojego przepisu, możliwe, że zmienię zdanie 🙂

Fajnie jest odkrywac “NOWE” przed chwileczka wstawilam chia do lodowki na kilka godzin ale Twoj przepis jest szybszy, pod wplywem cieplego mleka nasionka szybciej pecznieja i szybciej mozna delektowac sie puddingiem. Czekam na kolejne przepisy z chia w roli glownej. pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »