0 0
Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Składniki na ciasto
1 szklanka mleka
80 g masła
80 g cukru
2 krople zapachu pomarańczowego
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdzy
1 duże jajko
Składniki na nadzienie marcepanowe
200 g marcepanu
ok. 1/4 szklanki mleka
2 - 3 łyżki likieru migdałowego Amaretto
1 łyżka skórki otartej pomarańczy
garść żurawiny suszonej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa

Chałka marcepanowo–pomarańczowa jest doskonałym pomysłem na świąteczne śniadanie lub podwieczorek.

  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na nadzienie marcepanowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chałka pachnie niesamowicie, jest delikatna i puszysta, a co równie ważne długo zachowuje świeżość. Najczęściej przechowuję ją przykrytą papierem do pieczenia i lnianą ściereczką. Dzięki wilgotnemu nadzieniu z marcepanu, ciasto jest wilgotne i miękkie nawet dwa dni po upieczeniu.

Kiedy chałka jest już sucha, można odświeżyć ją podsmażając na patelni na łyżeczce masła, lub wkładając na 5-7 min do piekarnika rozgrzanego do 50 st.C., pokrojoną na kromki.
Chałka drożdżowa jest doskonałym pieczywo-ciastem nie tylko na święta, ale na każdy inny dzień, a ja najczęściej piekę ją na weekend i mam rozwiązany kłopot z wymyślaniem pysznych i szybkich przekąsek.

 

Chałka Drożdżowa

(Visited 1 030 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mleko, masło i cukier rozpuścić w niewielkim garnuszku. Odstawić do przestygnięcia
do ok. (25 st.C.) tz. do chwili kiedy mleko będzie miało taką temperaturę przyjemną
dla włożonego do niej palca.

2
Done

Mąkę, sól i drożdże umieścić w misie miksera, wymieszać.
Do suchych składników wlać przestudzone mleko i ,,rozkłócone" jajko, wyrabiać najlepiej przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy ok. 8–10 min na średnich obrotach, do chwili kiedy ciasto będzie sprężyste i nie będzie lepiło się do rąk.
Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, tzn. co najmniej podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godz.

3
Done

W międzyczasie przygotowujemy masę marcepanowo-pomarańczową.

Marcepan pokruszyć, włożyć najlepiej do malaksera, wlać połowę mleka i Amaretto, zmiksować. Powinna powstać gęsta masa., która jednak da się smarować, jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej mleka, najlepiej miksując dolewamy po łyżce mleka i sprawdzamy konsystencję.
Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra-dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść, uformować kulę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdy kawałek rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąt

5
Done

Jeden z placków ciasta posmarować masą marcepanową, przykryć drugim kawałkiem, zwinąć ciasto w rulon lub na trzy, tak aby łączenie ciasta znajdowało się na spodzie.

6
Done

Ciasto kroimy ostrym nożem na wzdłuż na trzy kawałki (nie przecinamy do końca, jeden koniec zostaje nieprzecięty)
Ciasto zaplatamy w warkocz. Układamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ,,rozkłóconym" jajkiem, posypujemy żurawiną.

7
Done

Pieczemy w 180 st. C. grzałka góra/dół przez 30–35 min do suchego patyczka. 
Studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min, a następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Dorota

Tatar z Łososia
previous
Tatar z Łososia z Musem z Awokado
Pieczeń Szarpana
next
Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana
Tatar z Łososia
previous
Tatar z Łososia z Musem z Awokado
Pieczeń Szarpana
next
Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »